Siliņš: Pensiju pārrēķināšana nākamgad ir pozitīvs kompromiss

© F64

Ir panākts pozitīvs kompromiss, jo notiks negatīvā koeficienta mazināšana - tā pārrēķināšana jau ar nākamo gadu, pastāstīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš (ZZS).

Viņš gan norādīja, ka nav skaidrs tas, cik daudz līdzekļu pārrēķināšanai tiks atvēlēts. "Pašlaik neatbildēts ir jautājums par to, cik lielā apmērā notiks pārrēķins, jo tas ir atkarīgs no atvēlētā naudas daudzuma. Nav atbildēts arī tas, kuru no diviem apspriestajiem mehānismiem realizēs dzīvē - vai vispirms pārrēķinās mazās pensijas, vai arī tās tiks pārrēķinātas pakāpeniski pa piešķiršanas gadiem," stāstīja Siliņš, norādot, ka sākotnējais variants bijis sešu gadu laikā veikt visu pārrēķinu.

"Dokumentā ir ierakstīts, ka jautājums tiek risināts, ievērojot valsts budžeta iespējas. Es ļoti labprāt būtu ielicis tur vienu vārdu - speciālā. Jo valsts speciālā budžeta iespējas ir daudz lielākas nekā kopbudžeta iespējas," norādīja Siliņš. Viņš skaidroja, ka speciālais budžets pirmkārt ir apdrošināšanas budžets. Pensionāri ir norūpējušies, ka 2018.gadā, kad šajā budžetā jau varētu būt aptuveni viens miljards eiro, šo naudu pārceltu citu vajadzību īstenošanai, kā tas iepriekš jau ticis darīts. Siliņš norādīja, ka speciālajā budžetā nauda tomēr tiek maksāta specifiskiem mērķiem un lielākā daļa no šīs naudas paredzēta pensijām.

Jautāts, vai pensionāru neapmierinātība varētu pāraugt protestos, Siliņš atbildēja, ka viņš, būdams Latvijas pilsonis, neredz pozitīvu pienesumu no protestiem dienā, kad Latvijā uz Valsts prezidenta zvēresta nodošanu ieradušies ārvalstu vēstniecību pārstāvji. "Šobrīd turpinās parakstu vākšanas akcija pensiju indeksācijai lielākā apmērā. Jau saņemti pirmie tūkstoši parakstu. Pēc to apkopošanas noteikti paredzēta akcija, kas būs veltīta savākto parakstu iesniegšanai valdībā, turpinās cīņa par virkni citu jautājumu, tostarp pensionāru neapliekamā minimuma paaugstināšanu. Kā stāstīja Siliņš, Saeimas sēdē ir saņemts Kārļa Šadurska (V) publisks solījums, ka šī problēma tiks risināta pakāpeniski, pa 15, 20 eiro gadā palielinot neapliekamo minimumu. Paraksti tiek vākti arī par senioru veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanu, ko Latvija apņēmusies ieviest līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā.

Siliņš pastāstīja, ka 30.jūnijā paredzēta LPF ārkārtas sēde, kurā piedalīsies arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par valsts pensijām, tomēr iekļāva normu, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīva kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru.

Saeima šo likumprojektu galīgajā lasījumā izskatīs rīt. Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka pensijas tiks pārrēķinātas no nākamā gada, bet konkrētos gados pārskatāmās pensijas un pārskatīšanas nosacījumi tiek noteikti ikgadējā valsts budžeta likumā un vidējā termiņa budžeta ietvara likumā, izvērtējot valsts budžeta iespējas.