Kontrabanda uz valsts zaļās robežas nepieaug

© F64

Kontrabandas apjoms uz valsts zaļās robežas nepieaug, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

Tā robežsardzes priekšnieks komentēja šogad šķietami pieaugošos cigarešu kontrabandas apjomus. LETA jau ziņoja, ka šomēnes Muitas policijas pārvalde Ludzā aizturēja sešas personas, tostarp muitniekus un robežsargu par 32 760 800 kontrabandas cigarešu nelikumīgu ievešanu no Krievijas. Savukārt Krāslavas novadā robežsargi pārtrauca 100 000 cigarešu kontrabandu. Tikmēr uz Latvijas-Baltkrievijas robežas novērsts mēģinājums Latvijā ievest 3 500 000 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Un šie ir tikai daži no šogad konstatētajiem cigarešu kontrabandas gadījumiem.

Garbars gan sacīja, ka uz Latvijas zaļās robežas kontrabandas tendences pamatā saglabājas līdzīgas iepriekšējiem gadiem.

Vaicāts, kādēļ robežsargi iesaistās kontrabandu rīkošanā, Garbars sacīja, ka tam nav viena iemesla. "Es varu iedomāties, ka 32 miljonu cigarešu pārvešanā noteikti tiek ieguldīti līdzekļi, noteikti materiāli tiek ieinteresēti robežsargi," teica Garbars.

Komentējot sešu personu, tostarp muitnieku un robežsarga rīkoto 32 760 800 kontrabandas cigarešu nelikumīgu ievešanu no Krievijas, Garbars atklāja, ka ir aizturēts viens robežsargs, kurš konkrētajā brīdī atradās uz "joslas" un veica transportlīdzekļa un dokumentu pārbaudi. Viņš arī atzina, ka konkrētajā automašīnā cigaretes nekādi nebija paslēptas. Robežsardzes priekšnieks gan atgādināja, ka vēl notiek izmeklēšana.

"Noteikti šis konkrētais gadījums liecina, ka ir bijusi kāda shēma vai vienošanās, ka tas var notikt, jo tas nav ikdienišķs gadījums," uzsvēra Garbars.

Svarīgākais