Vējonis nekomentē, vai Baltijā izvietos bruņojumu

© F64

Aizsardzības ministrs un jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis atturas komentēt laikraksta "The New York Times" publikāciju par Pentagona plāniem Baltijā izvietot smago bruņojumu, apšaubot tās precizitāti.

Ministrs nekomentē publikāciju, kurā paustas žurnālista interpretācijas, nevis ASV valdības oficiālais viedoklis, teica Vējoņa padomniece Aija Jakubovska un atgādināja, ka nākamnedēļ paredzēta NATO valstu aizsardzības ministru sanāksme, kurā vērtēs sasniegto un vienosies par nākamajiem darbiem.

Sestdien laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz ASV un to sabiedroto amatpersonu teikto, vēstīja, ka Pentagons vairākās Baltijas un Austrumeiropas valstīs plāno izvietot tankus, kājnieku kaujas mašīnas un citu smago bruņojumu, kā arī līdz 5000 karavīru, šādi cenšoties atturēt Krieviju no tālākas agresijas Eiropā.

Pentagona priekšlikumam vēl ir jāsaņem ASV aizsardzības ministra Eštona Kārtera un Baltā nama apstiprinājums.

"ASV armija, konsultējoties ar mūsu sabiedrotajiem, turpina izvērtēt labākās vietas šo materiālu izvietošanai," sacīja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Stīvens Vorens. "Šobrīd mēs vēl neesam pieņēmuši lēmumu, vai un kad šīs iekārtas tiks pārvietotas," viņš norādīja.

Latvijā ASV smagais bruņojums nav sveša lieta. Ukrainas notikumu kontekstā jaunu dimensiju ieguva stratēģiskā partnerība ar ASV, kas izpaudās reālā ASV karavīru klātbūtnē, īstenojot operāciju "Atlantic Resolve". ASV karavīru pirmā rotācija, kas ir aptuveni rotas līmeņa vienība, ieradās Latvijā 2014.gada aprīlī, un ASV karavīri arī šobrīd ir Latvijā, trenējoties un piedaloties mācībās kopā ar Latvijas karavīriem. Ādažu bāzē šobrīd uzturas aptuveni 140 ASV karavīri ar sešiem tankiem M1A2 "Abrams" un sešām bruņumašīnām M2A3 "Bradley".

Nesen ASV vēl vairāk nostiprinājušas Baltijas valstu drošību, jo maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradušies vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 "Black Hawk". Viņi Latvijā piedalīsies kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniegs atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās, tostarp "Saber Strike", kas norisināsies jūnijā Baltijas valstīs un Polijā.

Kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām. Kopumā Latvijā uzturēsies jau aptuveni 210 ASV karavīri.

Baltijas valstu bruņoto spēku komandieri maijā vienojušies par kopīgas vēstules nosūtīšanu NATO Eiropas spēku virspavēlniekam ģenerālim Filipam Brīdlovam, kurā lūgts nodrošināt brigādes līmeņa vienības pastāvīgu klātbūtni Baltijā.