Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Uzvaras parkā atrasta mirusi urālpūce

Šodien Rīgā, Uzvaras parkā, manīta mirusi urālpūce, ziņo aculiecinieki. Iespējams, viņa mirusi no barības trūkuma.

Jau ziņots, ka urālpūce pirmo reizi Rīgas centrā tika pamanīta aizvadītajā ceturtdienā, kad tā bija apmetusies liepas zaros pie Latvijas Mūzikas akadēmijas, savukārt dienu vēlāk tā tika manīta kokos aiz Brīvības ielas 103.nama, bet pēc tam tā tika novērota Uzvaras parkā.

Kā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus, teorētiski tā varot būt arī kāda cita urālpūce, taču, ņemot vērā to, ka viņš pats nedēļas nogalē urālpūci manījis Uzvaras parkā, tad, visticamāk, mirusī pūce ir pagājušā nedēļā Rīgas centrā manītā urālpūce.

Par urālpūces nāves iemesliuornitologs min barības trūkumu, ko pilsētā pūcei būtu bijis grūti atrast. Ķerus uzsvēra, ka ziemā bojā iet ne tikai urālpūces, bet arī citi putni, jo ziemas apstākļos putniem ir grūtāk atrast barību. Tai pat laikā ornitologs aicina cilvēkus, kuri ziemā sākuši barot putnus, turpināt to darīt līdz pat pavasarim, kad putni jau paši saviem spēkiem spēs atrast barību.

Jau ziņots, ka gadījumi, kad Rīgas centrā būtu novērojamas urālpūces, ir ļoti reti, taču tādi mēdz būt, aģentūrai LETA iepriekš sacīja Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko.

Urālpūce ir Latvijas austrumu daļā bieži sastopama pūču suga. Boiko pieļauj iespēju, ka Rīgas centrā sastaptā pūce varētu būt atlidojusi no Vidzemes vai Latgales medījumu meklējumos, jo patlaban Latvijas austrumu daļā ir liels sniegs un pūcēm tikšana pie medījuma ir apgrūtināta.

Latvijā urālpūce ir samērā parasta ligzdotāja un nometniece austrumu daļā, tomēr reti sastopama Daugavas kreisā krasta mežos, bet Kurzemē ļoti reti tiek novēroti atsevišķi klīstoši putni un nav ziņu par ligzdošanas gadījumiem.

Urālpūce ir viena no lielākajām pūcēm, un tās spārnu plētums sasniedz pat 125 centimetrus, bet tās garums ir no 58 līdz 62 centimetriem. Urālpūces pamatkrāsa ir gaiši pelēka ar brūniem raibumiem un svītrām. Atšķirībā no vairāku citu sugu pūcēm, tā labi redz arī gaismā un dažkārt dienā arī medī.