Alerģija vairāk ietekmē pilsētniekus

© F64

Nākotnē ar alerģiju un tās slimībām saskarsies gandrīz katrs otrais eiropietis, uzskata Pasaules veselības organizācija. Latvijā veiktās aptaujas dati liecina, ka vismaz 39 procenti cilvēku saskaras ar alerģiju, un tas atbilst vidējam Eiropas valstu saslimstības līmenim.

Lai izglītotu iedzīvotājus, kā pasargāt sevi un ģimeni no alerģijām un kā ar tām vislabāk sadzīvot, piektdien, sestdien un svētdien Rīgā, Lucavsalā Neutral akadēmija rīko akciju Diena BEZ alerģijas. Pasākuma apmeklētāji un interesenti varēs aprunāties ar alergoloģi Daci Kārkliņu, bet bērni varēs piedalīties dažādās izzinošās meistarklasēs un spēlēs (visas trīs dienas no pulksten 11 līdz 15). Alergologi aicina pievērst sabiedrības uzmanību alerģijai kā slimībai, kuras izplatība pasaulē ir jau pielīdzināma epidēmijai un ar kuru saslimšanas kļūst arvien smagākas, aicinot iedzīvotājus iesaistīties akcijā Diena BEZ alerģijas un apzināties alerģijas cēloņus, ko veicina mūsu ikdienas paradumi un piesārņotā vide. Akcijas laikā alergologi aicina iedzīvotājus vismaz vienu dienu mainīt savus un ģimenes paradumus, tā samazinot alergēnu veidošanos, kas veicina alerģiju un ar to saistītu slimību veidošanos. «Mūsdienās attīstītajās valstīs alerģiskas izpausmes var jau novērot aptuveni 40 procentiem iedzīvotāju un ir skaidrs, ka šis īpatsvars tuvākajos gados tikai pieaugs. Alerģija ir kļuvusi par mūsdienu urbānās pasaules slimību. Viens no alerģijas rašanās iemesliem ir vide, ko esam ap sevi izveidojuši un kas ir bagāta ar dažādiem alergēniem. Tādēļ ārsti mudina negaidīt alerģisku simptomu parādīšanos, bet laikus pievērst uzmanību saviem ieradumiem,» norāda Latvijas Alergologu asociācijas vadītāja Ieva Cīrule.

Akcijas laikā bērniem būs iespēja uzzināt, kā sevi pasargāt no saslimstības ar alerģijām. Neutral akadēmijas eksperti iesaka lietas, kas būtu jāmaina, un šie padomi ir īpaši svarīgi tiem, kuri vēl nav saskārušies ar alerģiju, piemēram, ikdienā izvēlēties produktus, kas nesatur mākslīgus uzlabotājus, nepārspīlēt ar higiēnu, jo pārlieku sterila vide mazina imūnsistēmas aizsardzības spējas.



Svarīgākais