Militāristi pārbauda Austrumu slimnīcas gatavību uzņemt smagi cietušus karavīrus

© f64

Pirmo reizi Latvijas vēsturē militārās mācības notikušas civilajā slimnīcā – Rīgas Austrumu slimnīcā, kura pirmdien uzņēma 28 ASV speciālo spēku karavīrus no Rēzeknes un Ādažiem.

Rēzeknē, Ādažos un Rīgā norisinājās Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes un ASV armijas medicīniskās evakuācijas vingrinājums ar helikopteru Black Hawk atbalstu.

Saskaņā ar mācību uzdevumu Rīgas Austrumu slimnīcai bija jāuzņem ASV karavīri, kuri cietuši plašā nelaimes gadījumā, kas noticis militāro uzdevumu izpildes laikā Ādažos un Rēzeknē. Taču, slimnīcai iepriekš nezinot, militāristi scenāriju pilnībā nomainīja, un slimnīcai bija jāpierāda prasmes un zināšanas uzņemt lielu skaitu smagi cietušu pacientu, iepriekš sīkāk nezinot ne cietušo skaitu, ne laiku, kad pacientus atvedīs.

Mācību leģenda vēstīja, ka slimnīca saņem paziņojumu par diviem nelaimes gadījumiem – sprādzieniem Ādažos un Rēzeknē ar lielu cietušo karavīru skaitu, kurus ar helikopteriem nogādā Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā. Ievienotos tēloja Latvijas, ASV, Somijas, Norvēģijas un Lielbritānijas karavīri, ar autotransportu un helikopteriem transportēja uz Rīgas Austrumu slimnīcu Gaiļezers. Tajās tika iesaistīti arī Latvijas un ASV militārie mediķi.

«Amerikāņi patiešām bija izmainījuši scenāriju, divus pacientus atveda agrāk, bet pārējos stundu vēlāk, uzturot zināmu spriedzi un pārbaudot, kā mūsu mediķi reaģē arī šādās saspringtās gaidīšanas situācijās,» Neatkarīgajai sacīja Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga. Rezultātā cietušos atveda ne tikai ar vairākiem helikopteriem, bet arī smago automašīnu.

Izspēlētās karavīru traumas bija ļoti dažādas, bet visus izdevās glābt, izņemot divus karavīrus, kuriem slimnīcā nācās konstatēt nāvi, viņi bija miruši jau helikopterā. Diviem ievainotajiem tika „veiktas operācijas”, un kā saka slimnīcas vadītāja – cietušie jau septiņpadsmitajā minūtē bija operāciju zālē, kas ir ļoti labs rezultāts. «Esmu ļoti apmierināta ar mūsu mediķu darbu, un, lai arī visus secinājumus vēl izvērtēsim, arī ASV mediķi pauda atzinību par paveikto,» tā A. Slokenberga. Viņa uzsver, ka šādas militāras mācības patiešām pirmoreiz Latvijā notika civilā slimnīcā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.