Benzopirēna līmenis- iemesls zivju eksporta aizliegumam

© F64

Krievijas veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta "Roseļhoznadzor" eksperti aizlieguši uz kaimiņvalsti eksportēt Latvijas zivis tādēļ, ka pārbaudēs konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" teica Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta vadītājs Ernests Zavadskis.

Latvijai ir dots laiks divi mēneši, lai iesniegtu dokumentus par paveiktajiem uzlabojumiem uzņēmumu zivju apstrādes procesā. Tad Krievija lems par pagaidu aizlieguma atcelšanu un atkārtoti varētu sūtīt uz Latviju ekspertus, lai veiktu pārbaudes.

Zavadskis solīja, ka Latvija jau piecu nedēļu laikā iesniegs savu pozīciju Krievijai.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas aizliegumam nav termiņa.

Zavadskis skaidroja, ka Eiropas Savienībai (ES) un Krievijai ir vienādotas zivju kvalitātes pārbaudes normas, atšķirību neesot. Bet zivsaimniekiem visgrūtāk esot izpildīt 2014.gadā ES pieņemtos kritērijus par zivju produkcijā esošo četru savienojumu pieļaujamo normu. Zivsaimniecības uzņēmumi ir daudz ieguldījuši ražošanas modernizācijā un produkcijas kvalitātes uzlabošanā, taču ar to vēl neesot pietiekami.

Kā ziņots, PVD 4.jūnijā saņēmis Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Roseļhoznadzor" oficiālu paziņojumu par to, ka ir spēkā aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Saistībā ar Krievijas noteikto embargo Latvijas zivju produkcijai zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) prasīs atbalstu nozarei gan no valdības, gan Eiropas Komisijas.

Savukārt vakar koalīcijas padomē nolemts, ka Krievijas sankciju skartajiem zivrūpniekiem sākotnēji palīdzēs ar atliktiem nodokļu maksājumiem.