No jūnija ar parasto antenu nevarēs redzēt LTV un LNT

Kamēr atbildīgās iestādes vilcinās ar lēmuma par esošās TV apraides izslēgšanas termiņiem pieņemšanu, raidorganizācijas rīkojas. Tajās mājsaimniecībās, kuras TV skatās ar istabas un jumta antenu, Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanālu neredzēs no marta, savukārt LTV1 un Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT) raidīšanu analogajā apraidē pārtrauks 1. jūnijā.

Šīs pārmaiņas neattiecas uz satelīta un kabeļtelevīziju klientiem.

Kopš decembra no analogās apraides atteicies TV5, ko var redzēt tikai jaunajā ciparu formātā. LTV 7 pilnībā uz ciparu formātu pāries 1. martā, bet LTV1 analogā signāla atslēgšanas grafiks būs tāds pats kā LNT – 1. aprīlis Rīgas apraides reģionā (apmēram 70 kilometru ap Rīgu) un 1. jūnijs – visā pārējā Latvijā.

"Ņemot vērā faktu, ka valstī pašlaik notiek pāreja uz ciparu apraidi, esam nolēmuši nekavēties ar formāta maiņu un Rīgas apraides reģionā analogo signālu izslēgt jau 1. aprīlī, bet visā pārējā Latvijā – 1. jūnijā. Mums nav racionālu argumentu palikt analogajā apraidē un vienlaikus maksāt par abiem apraides veidiem. Tā kā virszemes TV nodrošina daudz lielāku teritoriālo pārklājumu, saredzam lielāku potenciālu tieši ciparu apraidē," norāda LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis.

Pagaidām ar lēmuma pieņemšanu vilcinās otrs skatītākais TV kanāls – TV3.

"Tieši ciparu TV ģeogrāfiskā un ekonomiskā pieejamība padara šo pakalpojumu iedzīvotājiem ļoti pievilcīgu, ko mēs redzam arī pēc pieprasījuma rādītājiem, un tas nozīmē, ka TV3 riskē pazaudēt milzīgu auditoriju, vilcinot vienošanos ar Lattelecom, kas realizē Latvijas pāreju no analogās uz ciparu apraidi," skaidro uzņēmuma komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Jaunākie dati par iedzīvotāju aktivitāti, pārslēdzoties no analogās uz ciparu TV, liecina, ka virszemes TV lietotāju skaits pašlaik sasniedzis jau 30 000 mājsaimniecību. Lattelecom prognozē, ka līdz 1. jūnijam, kad analogo apraidi visā Latvijā jau būs pārtraukuši lielākie kanāli, no vecās apraides būs pārslēgušās jau 170 000 mājsaimniecības visā Latvijā. Nacionālās radio un televīzijas padomes dati rāda, ka analogo ētera televīziju pašlaik skatās apmēram 220 000 mājsaimniecību, kurām tuvākajos mēnešos būs jāpārslēdzas uz ciparu apraidi. Lai varētu turpināt skatīties TV, tajās mājsaimniecībās, kurās lieto istabas vai jumta antenu, nepieciešams iegādāties dekoderu.

"Dekoderu pieprasījums un temps, kādā iedzīvotāji piesakās virszemes TV maksas pakām, rāda ļoti labu dinamiku, un lielāko Latvijas kanālu izšķiršanās jau pēc dažiem mēnešiem pārtraukt analogo apraidi šo tempu tikai paātrinās," ir pārliecināta K. Gabriloviča.