Bezdarbs šogad nemazināsies

© nra.lv

Ja piepildīsies pesimistiskākais scenārijs, tad Latvijā šāgada beigās bez darba būs vismaz 250 000 cilvēku un reģistrētais bezdarba līmenis pārsniegs 20 procentu. Sliktākais variants arī paģēr, ka bezdarbs, lai arī lēnāk, turpinās augt visu šo gadu.

Tomēr ne visi uzskata, ka situācija ir traģiska – saskaņā ar Finanšu ministrijas prognozēm 2010. gadā vidējais bezdarbs būs 13,8 procenti. Nodarbinātības eksperti tomēr uzsver, ka viss būs atkarīgs tikai un vienīgi no ekonomiskās situācijas turpmākās attīstības.

Trešā daļa rajona – bez darba

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) operatīvie dati šāgada janvārī liecina, ka bezdarba līmenis sasniedzis 16,3 procentus, vairākos rajonos pārsniedzot 20 procentu (gandrīz visā Latgalē, kā arī Kuldīgas, Aizkraukles, Dobeles un Alūksnes rajonā). Visaugstākais bezdarba līmenis joprojām ir Rēzeknes rajonā, kur tas pārsniedzis 30 procentu un šāgada 17. janvārī bija 32,7 procenti. Lai gan vēl joprojām augstākie bezdarba rādītāji ir Latgalē, NVA direktore Baiba Paševica uzsver: ne vienmēr fakts, ka apdzīvota vieta atrodas Latgalē, nozīmē, ka tur ir augstāks bezdarbs. B. Paševica salīdzina Daugavpili, kur ir 13,3 procentu bezdarbs, ar Liepāju, kur pašlaik tas pietuvojies 19 procentiem.

NVA datu bāzē ir reģistrēti 182 334 bezdarbnieki, no viņiem ievērojams skaits – 12 procentu – bez darba ir vienu līdz trīs gadus. 51 procents bezdarbnieku ir sievietes, un tikai vienā vecuma grupā vīriešu bezdarbnieku ir vairāk – no 15 līdz 24 gadiem. Visvairāk bezdarbnieku – 27 procenti – ir vecumā no 45 līdz 54 gadiem.

Nelaimīgie pārdevēji

Palīgstrādnieks, pārdevēja, apkopēja – šī trijotne NVA bezdarbnieku profesiju topu nepamet jau vairākus gadus. Taču pārdevēji ir arī viena no pieprasītākajām profesijām no darba devēju puses, liecina NVA darba devēju aptaujas. Valsts kontrole jau NVA aizrādījusi, taču joprojām neatbildēts ir jautājums, kāpēc jāsagatavo, jāapmāca tik daudz pārdevēju, ja bezdarbnieku vidū to ir vairumā? "Mēs mācām tajās profesijās, ko pieprasa darba devējs, un viņš prasa tos pārdevējus. Tirdzniecības nozare ir īpašs stāsts – ja arī cilvēks ir bijis pārdevējs, viņš pastrādā un aiziet un vairs nevēlas tirdzniecībā strādāt. Bet datubāzē saglabājas fakts, ka viņš ir pārdevējs. Darba devējam atkal jāmeklē jauns darbinieks," situāciju raksturo NVA speciāliste Inese Kalvāne. Pārdevēja darbs ir grūts un zemi atalgots.

Nav cerību, ka mazināsies

Prognozes šim gadam ir dažādas. NVA uzskata, ka bezdarba līmenis turpinās augt līdz aprīlim, vasarā tas varētu stabilizēties vai arī bezdarbnieku skaits varētu mazināties. Tas sakrīt ar visai optimistisko Finanšu ministrijas prognozi, ka vidējais bezdarba līmenis šim gadam – 13,8%.

Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas nodaļas vadītāja Ilze Zvīdriņa norāda, ka nozares eksperti vairāk sliecas uz 17–18 procentu vidējo gada bezdarba līmeni, kas nozīmē vidēji ap 200 000 bezdarbnieku. Bezdarba līmenis reāli samazinātos tikai 2011. gadā. I. Zvīdriņa norāda, ka īpaši problemātiska situācija ir Latgalē, kur to pasliktina sliktā infrastruktūra – no daudziem novadiem, ciemiem nav iespējams tikt uz darbu, autobuss ir divas reizes nedēļā, kā arī atbilstošas izglītības trūkums. "Saskaramies ar šo problēmu Latgalē, organizējot darba praktizēšanu ar stipendiju, ka cilvēki katru dienu nevar atbraukt uz darbu un pēc tam nokļūt mājās, arī transporta izmaksas ir lielākas nekā darba alga," saka I. Zvīdriņa.

Savukārt saskaņā ar Eurostat datiem Latvijā bezdarba līmenis jau tagad ir 22,3 procenti un mēs esam pirmajā vietā Eiropas Savienībā (seko Spānija, Igaunija un Lietuva), tomēr te ir kāds "bet". Kā skaidro B. Paševica, atšķiras Latvijas un ES bezdarba līmeņa rēķināšanas formulas. Latvijā bezdarba līmenis tiek rēķināts, ņemot vērā bezdarbnieku skaitu pret ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu. Ja Latvijā pierasts uzskatīt, ka darbspējīgais cilvēks ir līdz pensijas vecumam, tad Eiropā ierēķina arī cilvēkus līdz pat pāri 70 gadiem.

***

UZZIŅAI

Viszemākais bezdarba līmenis

- Rīgā 12,3%

- Tukuma rajonā 12,6%

- Ventspils rajonā 12,8%

Visaugstākais bezdarba līmenis

- Rēzeknes rajonā 32,7%

- Ludzas rajonā 28,2%

- Krāslavas rajonā 25%

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.