Latvija pievienojas līgumam par sadarbību liecinieku aizsardzības jomā

© Publicitātes foto

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Latvijas pievienošanos starptautiskam līgumam par sadarbību liecinieku aizsardzības jomā.

2012.gada 24.maijā tika parakstīts un tā paša gada decembrī stājās spēkā līgums par sadarbību liecinieku aizsardzības jomā, kura normas paredz iespēju visām Eiropas Savienības dalībvalstīm un citām valstīm pievienoties šim līgumam. Līgumam ir pievienojusies Igaunija.

Līguma mērķis ir attīstīt un uzlabot valstu savstarpējo sadarbību ar liecinieku aizsardzību saistītos jautājumos. Līgums paredz noteikumus par aizsargājamo personu pārvietošanu un aizsardzību, informācijas apmaiņu, administratīvo, tehnisko un loģistikas atbalstu un liecinieku aizsardzības vienību darbinieku apmācību.

Līgumā ir minēts, ka aizsargājamā persona, ko plānots pārvietot, ir jāiekļauj valsts aizsardzības programmā

Saeimā pieņemtais likums nosaka, ka līguma izpratnē Latvijas kontaktpunkts ir Valsts policija.

Iekšlietu ministrija iepriekš norādīja, ka liecinieku aizsardzība ir nozīmīgs elements smagus un sevišķi smagus noziegumus izdarījušu personu saukšanai pie kriminālatbildības. Liecinieku aizsardzība ir viens no atslēgas elementiem, lai iegūtu liecības un pietiekamus pierādījumus notiesājošam spriedumam.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.