Tiesa noraida Latvijas Raidorganizāciju asociācijas sūdzību lietā par AKKA/LAA dominējošo stāvokli

Administratīvā apgabaltiesa ar 14.janvāra spriedumu noraidījusi Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) sūdzību par Konkurences padomes (KP) ] 2008.gada 13.februāra lēmumu, ar kuru izbeigta lietas izpēte par biedrības "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas autoru apvienība" (AKKA/LAA) atrašanos dominējošā stāvoklī licences līgumu slēgšanas tirgū.

Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa informēja, ka spriedumu 30 dienu laikā iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

LRA savulaik vērsās KP, norādot, ka AKKA/LAA, atrodoties dominējošā stāvoklī vispārējo licenču izsniegšanas tirgus muzikālo darbu izmantošanai raidorganizāciju programmās Latvijas ģeogrāfiskajā teritorijā, to ļaunprātīgi izmanto, pārkāpjot Konkurences likuma 13.panta 1., 4. un 5.punktu.

Šis pārkāpums izpaužas kā atteikšanās slēgt darījumu ar citu tirgus dalībnieku vai grozīt darījuma noteikumus bez objektīvi attaisnojoša iemesla, netaisnīgu pirkšanas vai pārdošanas cenu vai citu netaisnīgu tirdzniecības noteikumu tieša vai netieša uzspiešana vai piemērošana, nevienādu noteikumu noteikšana ekvivalentos darījumos ar citu tirgus dalībnieku, radot tam konkurences ziņā nelabvēlīgākus apstākļus, kā arī Eiropas Kopienas Dibināšanas līguma 82.pantu, norādīja LRA.

Savukārt KP secināja, ka AKKA/LAA darbībās nav saskatāmas Konkurences likuma 13.panta 1., 4. un 5.punkta pārkāpuma pazīmes.

KP secināja, ka AKKA/LAA noteiktie autoratlīdzības tarifi nav uzskatāmi par pārmērīgiem, tie uzskatāmi par pamatotiem.

KP atzina, ka AKKA/LAA ilgstošā laika posmā centusies panākt vienošanos ar LRA, lai vienošanās rezultātā noslēgtu licences līgumus ar LRA biedriem - radio un televīziju raidorganizācijām.

Tas, ka AKKA/LAA piemērotie autoratlīdzības tarifi nav uzskatāmi par pārmērīgiem, pamatojams ar citu valstu autortiesību kolektīvā pārvaldījuma organizāciju sniegto informāciju par piemērojamiem tarifiem savu valstu raidorganizācijām.

AKKA/LAA noteiktie autoratlīdzības tarifi nav uzskatāmi par pašiem zemākajiem, bet tie ir vieni no zemākajiem, un tie ir uzskatāmi par samērojamiem ar citu valstu kolektīvā pārvaldījuma organizāciju noteiktajiem autoratlīdzības tarifiem.

Tādējādi KP secināja, ka AKKA/LAA savās darbībās nepārkāpj Konkurences likuma 13.panta 4.punktā noteikto dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegumu, piemērojot netaisnīgas pirkšanas vai pārdošanas cenas, netaisnīgus tirdzniecības noteikumus, tos tieši vai netieši uzspiežot.

Ņemot vērā iepriekš minētajā LRA vēstulē sniegto informāciju, KP konstatēja, ka LRA, piedāvājot AKKA/LAA piemērot dažādus tarifus radio un televīziju raidorganizācijām, faktiski piekrīt dažādu tarifu noteikšanai radio un televīziju raidorganizācijām.

KP secināja, ka radio raidorganizācijas un televīzijas raidorganizācijas darbojas dažādos konkrētajos tirgos un nav uzskatāmas par viena konkrētā tirgus dalībniekiem, līdz ar to, kaut arī viena un tā pati prece tiek pirkta ar atšķirīgiem nosacījumiem, konkurences ziņā nelabvēlīgāki apstākļi netiek radīti.

AKKA/LAA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše aģentūru LETA informēja, ka Administratīvā apgabaltiesa 18. janvārī, vēlreiz apstiprinot Administratīvās rajona tiesas un KP lēmuma pamatotību, atzinusi, ka AKKA/LAA noteiktie autoratlīdzības tarifi par muzikālo darbu izmantošanu raidorganizācijām ir taisnīgi un ekonomiski pamatoti un AKKA/LAA darbībā nav novērojama ļaunprātīga dominējošā tirgus stāvokļa izmantošana, nosakot un piemērojot tarifus, pretēji tam, kā to iepriekš paudusi LRA.

Savukārt apgabaltiesas pārstāve Trubiņa uzsvēra, ka spriedums pieņemts 14.janvārī un 18.janvārī apgabaltiesa nav pieņēmusi nevienu spriedumu, kur lietas dalībnieki būtu LRA, KP un AKKA/LAA.

Kā informēja Kārše, AKKA/LAA uzskata, ka Administratīvās apgabaltiesas, Administratīvās rajona tiesas un iepriekš arī KP pieņemtais lēmums "ir nozīmīgs pavērsiens ilgstošajās AKKA/LAA un atsevišķu raidorganizāciju tiesvedībās, jo šajos gadījumos AKKA/LAA raidorganizāciju tarifi ir tikuši vērtēti kopumā, ņemot vērā to ietekmi un visām raidorganizācijām un to savstarpējo konkurenci, nevis skatīti tikai saistībā ar konkrētu autoru darbu izmantotāju".

"Ja līdz šīm tiesas, vērtējot AKKA/LAA noteiktos tarifus attiecībā uz kādu atsevišķu raidorganizāciju, nolēma, ka piemērojamajam tarifam ir jābūt zemākam par AKKA/LAA noteikto, tad vakardienas tiesas spriedums apliecinās, ka AKKA/LAA taisnīgi nosaka un piemēro tarifus un neizmanto ļaunprātīgi dominējošo stāvokli tirgū, tādēļ lemt par zemāku tarifu piemērošanu nav tiesiska pamatojuma," norāda AKKA/LAA pārstāve.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais