Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Brīvlaiks sācies, jāpieskata sīči

Vakar Bērnu aizsardzības dienā labdarības pasākumā Daugava zem burām bērniem bija iespēja iepazīties ar ūdenssatiksmes noteikumiem un drošības jautājumiem, kā arī izvizināties pa Daugavu ar buru jahtām un katamarāniem © F64

Piecas lietas, par ko jāaprunājas ar bērniem, pirms skolas brīvlaiks viņiem nav galīgi sagrozījis galvu: kā uzvesties pie ūdens, kā lietot plīti un visādus elektriskus verķus, kam zvanīt, ja gadījusies kāda nopietna ķibele, ka, ejot kaut kur projām, jāapziņo vecāki un visbeidzot – ka pamestas ēkas un būvlaukumi nav īstā vieta izklaidēm.

Beidzoties mācību gadam, savu obligāti pārrunājamo jautājumu sarakstu izplatījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Tas pats, ko var sazvanīt pa tālruni 112. Drošai un labai vasarai bērniem der zināt arī par drošību internetā un ceļu satiksmē. Bet alkohols nav savietojams nedz ar jaunību, nedz arī jebkādām izklaidēm. Kas attiecas uz vecākiem – viņiem jāapzinās, ka ir paraugs savām atvasēm un, ja paši rīkosies bezatbildīgi, tāpat darīs arī bērni.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka vidēji dienā vasaras mēnešos Bērnu slimnīcas ātrās palīdzības nodaļā palīdzība tiek sniegta pat līdz 150 bērniem. Bet slimnīcu un traumpunktu Latvijā ir krietni vairāk. Daļu klientūras ārstiem piegādā ugunsdzēsēji un glābēji. Pērnās vasaras statistika ir šāda: ugunsgrēkos gāja bojā divi bērni, cieta 18, bet izglābti tika 15 bērni, savukārt atpūta pie ūdens traģiski beigusies deviņiem bērniem. 42 bērni bija iekļuvuši dažādos sadzīves negadījumos, piemēram, palīdzība sniegta tad, kad bērns iespiedis kāju ritenī. Dažs labs bez palīdzības nav ticis laukā no meža. Gadīties var viss, taču glābēji uzsver, ka pats svarīgākais, lai bērni nebaidītos pieaugušajiem izstāstīt, kas noticis: «Bērnam ir jāizskaidro, ka viņam par nelaimes izraisīšanu nedraudēs sods, citādi kritiskā brīdī bērns domās nevis par to, kā izglābties pašam, bet gan par to, kā izvairīties no gaidāmā soda par nelaimes izraisīšanu.»

Padomi drošākai vasarai

  • Peldsezonu vēlams atklāt, kad ūdens temperatūra sasniegs vismaz 18 grādus, un peldēties vēlams tikai pazīstamās peldvietās, pieaugušajiem pirms tam pārbaudot tilpes dibenu.
  • Mazi bērni visu laiku jāpieskata.
  • Vasara ir gaļas cepšanas sezona – grils jākurina droši, neālējoties ar degšķidrumu.
  • Gadījumos, ja notikusi nelaime un ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties jāzvana uz tālruni 112.