Manevri sākas abpus robežai

28. maija rītā Sauszemes spēku kājnieku brigādes Štāba un sakaru rota no Ādažu bāzes devās uz vienu no mācību Saber Strike norises vietām Lietuvā, Nemenčinē, lai sagatavotu vingrinājumos nepieciešamo infrastruktūru © seržants Gatis INDRĒVICS, RJC

Ar tvītu «mēs esam caurspīdīgi» NATO publiskojusi šā gada militāro mācību operāciju sarakstu, un tajā sava vieta ierādīta arī Latvijai. Šonedēļ pirmās vienības jau devušās uz sauszemes un gaisa vingrinājumu Saber Strike (Zobena cirtiens), kas Baltijas valstīs norisināsies no 8. līdz 19. jūnijam un pulcēs vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

Sabiedroto kuģi tikmēr pulcēsies Baltijas jūrā mācībās Baltops (Baltijas operācijas). Savukārt Rumānijā jūnijā tiek organizētas NATO Reaģēšanas spēku vadības un kontroles mācības Trident Joust (Trejžubura cīņa).

Šajā mācību sērijā, kas jūnijā notiks gandrīz visā alianses teritorijā, kopumā piedalīsies apmēram 11 000 karavīru no 22 valstīm, un tas ir daudz. Lai gan formāli tās ir atsevišķas mācības, tām pat ir viens kopējs nosaukums – Allied Shield jeb Sabiedroto vairogs.

Protams, tik plašus militārus pasākumus pamanīs arī iedzīvotāji. Aizsardzības ministrija pēdējā nedēļā izplatījusi vairākus brīdinājumus civiliedzīvotājiem par gaidāmajām militārajām aktivitātēm. Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās valsts vietās. Ādažu, Saulkrastu un Sējas apkārtnē notiks intensīva militārā transporta kustība, kas var apgrūtināt satiksmi. Mācību gaitā tiks izmantoti imitācijas līdzekļi, bruņutehnika un militārā aviācija. Vietējie jau pieraduši pie sprādzienu un šāvienu trokšņiem, taču tagad tos papildinās arī īpaši zemu lidojošas lidmašīnas un helikopteri. Līdz šim zemie lidojumi notikuši tikai virs poligona teritorijas, tagad tie plānoti daudz plašākā teritorijā virs Vidzemes un Latgales. Bruņotie spēki skaidro, ka šādos lidojumos militārās lidmašīnas zemei pietuvojas līdz pat 61 metra attālumā, bet helikopteri lido tikai 15 metru virs zemes. Bīstamības dēļ lidojumi atļauti tikai gaišajā diennakts laikā un arī aizliegti virs blīvi apdzīvotām vietām (virs 5000 iedzīvotāju). Zemo lidojumu veikšanai Latvijas gaisa telpā izveidotas septiņas lidojumu zonas: Rūjiena, Smiltene, Alūksne–Gulbene, Balvi–Viļāni, Madona–Pļaviņas, Jēkabpils un Preiļi–Līvāni. Saskaņā ar publiskoto grafiku zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā veiks ASV lidmašīnas A10 Thunderbolt II no 8. līdz 19. jūnijam. Zīmīgi, ka šīs lidmašīnas tika radītas pagājušā gadsimta 70. gados sauszemes spēku atbalstam Eiropā pret padomju tankiem. Tās var mest bumbas, izšaut raķetes, taču īstais ierocis ir lidmašīnas priekšgalā iemontētais septiņu stobru ložmetējs tanku pārzāģēšanai. Šīs amerikāņu lidmašīnas Eiropā atgriezās Ukrainas notikumu dēļ. Šā paša iemesla dēļ pieaudzis militāro mācību operāciju mērogs.

Protams, Krievija to ir pamanījusi, un manevri notiek ne tikai šaipus NATO robežas. Atbildot uz «NATO nostiprināšanos austrumos», arī Krievija šajās dienās rīko plašas mācības, kurās piedalās 250 lidmašīnu, 750 dažādu veidu militārās tehnikas vienību un 12 000 karavīru. Turklāt šīs ir tikai kaujas gatavības pārbaudes mācības, lai sagatavotos vēl lielākām – vasarā plānotajām stratēģiskajām mācībām Centr2015, kas pulcēs jau vairākus desmitus tūkstošu karavīru.

Gan NATO, gan Krievija koncentrē savus spēkus – arī mūsu reģionā un tā tuvumā, jo 1997. gadā Parīzē parakstītais Pamatakts par savstarpējām attiecībām, sadarbību un drošību starp NATO un Krievijas Federāciju faktiski vairs nedarbojas un citu valstu armiju atrašanās Latvijā vairs tikai formālu iemeslu dēļ tiek dēvēta par rotāciju. Nekur projām tās doties vairs netaisās.



Svarīgākais