Stājusies spēkā jauna zemo lidojumu sistēma

© Publicitātes foto

Šodien stājas spēkā jauna zemo lidojumu sistēma, kas nosaka militāro gaisa kuģu zemo lidojumu veikšanu Latvijā.

Tā atbilst Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas un NATO drošības standartu prasībām un nosacījumiem, kas jāievēro militārajiem gaisa kuģiem ES un Latvijas gaisa telpā. Zemie lidojumi tiek veikti arī citās NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā, un tie tiek uzskatīti par ierastu praksi.

Zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā ir atļauts veikt tikai noteiktajās lidojumu zonās darbadienās diennakts gaišajā laikā no plkst.8 līdz plkst.18, nepārsniedzot trīs stundu ilgumu, un tie nedrīkst būt zemāki par 61 metru virs pārlidojamās virsmas, piemēram, virs sakaru torņa, un ne augstāki par 610 metriem virs pārlidojamās virsmas. Zemie lidojumi netiek veikti virs apdzīvotām vietām, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, kā arī virs valsts nozīmes paaugstinātas bīstamības objektiem un dabas rezervātiem.

Gan zemie lidojumi, gan tikai līdz šim veiktie tā sauktie augstie lidojumi Latvijas gaisa telpā notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to militāro gaisa kuģu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam.

Pirmais militārā gaisa kuģa zemais lidojums Latvijas gaisa telpā notiks 8.jūnijā no plkst.11 līdz plkst.12 un no plkst.15 līdz plkst.16.

Tie turpināsies arī laikā no 9. līdz 12.jūnijam šajos laikos.

Zemos lidojumus no 8. līdz 12.jūnijam veiks ASV lidmašīnas A-10 ''Thunderbolt II''. Lidmašīnas "A-10" bija pirmās, kas šā gada februārī tika nosūtītas uz Eiropu saistībā ar operāciju "Atlantic Resolve", tādējādi pastiprinot operāciju ar gaisa komponenti. Daļa no šīm lidmašīnām pašreiz ir izvietotas Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais