Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Deputāti mīkstsirdīgāki par Iekšlietu ministriju

© F64

Aizmāršīgie un pārgalvīgie autobraucēji var uzelpot un šoreiz droši apgalvot, ka Saeimas deputāti atcerējušies vēlētāju intereses. Spriežot par sodiem, kas piemērojami autovadītājiem par atļautā ātruma pārsniegšanu, deputāti atteikuši Iekšlietu ministrijai, kas vēlējās ieviest bargākus sodus.

Tiesa, skatot grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, Saeimas Juridiskā komisija vecos sodus spēkā neatstāja, tie būs lielāki, taču, salīdzinot ar Iekšlietu ministrijas vēlmēm, krietni mazāki.

Partiju No sirds Latvijai pārstāvošais Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris skaidroja, ka apakškomisijas skatījumā ministrijas priekšlikumi bija nesamērīgi bargi, tāpēc deputāti piedāvāja savu redzējumu, kā noteikt sodus. Gan Iekšlietu ministrijai, gan Saeimas komisijai pareiza šķita sodu diferencēšana atkarībā no vietas, kurā ātruma ierobežojums pārsniegts. Ja tas izdarīts apdzīvotā vietā, sods būs lielāks.

Komisijas atbalstītie priekšlikumi likumprojekta trešajam lasījumam, kurš vēl jāapstiprina Saeimas sēdē, paredz, ka vieglo transporta līdzekļu vadītāji, ja tie ātrumu pārsnieguši ne vairāk kā par desmit kilometriem stundā, tiks sodīti ar brīdinājumu līdzšinējo septiņu eiro vietā.

Ja ātruma ierobežojuma pārkāpums būs 11 līdz 20 kilometru stundā, tad pārkāpējam būs jāšķiras no 15 līdz 30 eiro naudas summas līdzšinējo 7 – 15 eiro vietā. Iekšlietu ministrija gan vēlējās, lai naudas sods būtu 20 līdz 40 eiro.

Atšķirība starp ministrijas un deputātu iecerētajiem sodiem par ātruma ierobežojuma pārkāpumiem līdz 30 kilometriem stundā nav liela, bet lielāka ātruma cienītāji var pateicībā deputātiem uzgavilēt.

Tā Iekšlietu ministrija bija iecerējusi, ka smagās automašīnas autovadītājs, kas ātrumu ierobežojumu apdzīvotā vietā pārsniedzis par 31 līdz 40 kilometriem stundā, būtu sodāms ar 320 eiro naudas sodu, bet deputāti apstiprināja vien 120 eiro sodu. Vieglo automašīnu vadītāji turpmāk par šādu pārkāpumu maksās 60 līdz 120 eiro sodu – ministrijas iecerēto 80 līdz 160 eiro vietā.

Savukārt par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā, ja pārkāpums izdarīts ārpus apdzīvotas vietas, naudas sods būs no 400 līdz 500 eiro un transportlīdzekļu vadīšanas tiesības tiks atņemtas uz sešiem mēnešiem. Pašlaik par attiecīgo pārkāpumu paredzēts sods no 210 līdz 430 eiro un tiesību atņemšana uz laiku no trim līdz sešiem mēnešiem.