VID nav informēts par "aplokšņu algu" vai nelegālās nodarbinātības īpatsvaru valstī

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīcībā nav informācijas par "aplokšņu algu" vai nelegālās nodarbinātības īpatsvaru valstī, aģentūrai LETA sacīja Ieņēmumu dienesta Komunikācijas nodaļā.

Šī iemesla dēļ VID nevar komentēt labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) aprēķinus, kurš šodien žurnālistus informēja, ka patlaban valstī nelegāli nodarbināti ir ap 300 000 strādājošo, kas pilnībā vai daļēji saņem atalgojumu "aploksnēs", tādejādi situācija esot ļoti nopietna, jo nodokļos netiekot samaksāts pat "otrs budžets".

"Nenoliedzami, esošā ekonomiskā situācija un nodokļu celšana neveicina legālo nodarbinātību un nodokļu nomaksu," atzīmē VID.

Pēc Auguļa domām, situācija tuvākajā laikā neuzlabosies, tā varētu vēl vairāk tikai pasliktināties.

LETA jau ziņoja, ka laikā līdz 2013.gadam ar dažādiem pasākumiem plānots mazināt nereģistrētās nodarbinātības līmeni valstī, paredz šodien valdības komitejā atbalstītais plāns.

Līdz pasākumu plāna izskatīšanai valdībā to plānots saskaņot ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, izvērtējot papildu pasākumus, piemēram, uzņēmumi, kas darbiniekus nodarbina nelegāli vai algu maksā "aploksnēs", nevarēs saņemt valsts pasūtījumus.

Plānots, ka šā gada 1.ceturksnī tiks pilnveidota Valsts darba inspekcijas (VDI) un VID informācijas apmaiņa. Tādā veidā tiks paplašinātas VDI iespējas lietot VID rīcībā esošos datus saistībā ar nereģistrēto nodarbinātību.

Tāpat šai laikā plānots veikt grozījumus Darba likumā, paredzot darba devējam pienākumu darba līgumu slēgt rakstveidā pirms darba uzsākšanas un nodrošinot kontrolējošām institūcijām iespēju pārbaužu laikā nekavējoties iegūt informāciju no darba devēja par tā noslēgtajiem darba līgumiem.

Gada otrajā ceturksnī tiks organizēta diskusija ar nozaru, kurās ir augsts nereģistrētās nodarbinātības risks, darba devēju organizācijām un arodbiedrībām par iespējamiem risinājumiem darbinieku identificēšanai darbavietā.

Visā nākamajā periodā līdz 2013.gadam plānots atkārtoti apsekot augsta nereģistrētās nodarbinātības riska nozaru uzņēmumus, kā arī tos uzņēmumus, kuros pēc VID veiktajām kontrolēm strauji pieaudzis nodarbināto skaits, bet vēlāk šis nodarbināto skaits strauji samazinājies, taču uzņēmuma apgrozījums nav mainījies.

Tāpat šai laikā plānots veikt vairākus citus pasākumus arī negodīgas konkurences mazināšanai, pārskatīt sodu politiku, kas saistīta ar nelegālo nodarbinātību, kā arī informēt sabiedrību par nereģistrētās nodarbinātības negatīvajām sekām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.