Tabakas ražotāji: VM plāns veicinās nelegālo biznesu

© Publicitātes foto

Veselības ministrijas (VM) rosinātie ierobežojumi tabakas izplatīšanai ir sasteigti, neizvērtēti un rada nopietnas bažas par nodokļu ieņēmumiem un nelegālās produkcijas izplatības pieaugumu, informēja Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācijas pārstāve Marita Jansone.

Jansone pauda, ka VM priekšlikums paredz tirgot tabakas izstrādājumus "zem letes", no kurienes vēsturiski un nereti arī mūsdienās tiek tirgota nelegālā prece. Jau šobrīd kontrabandas cigaretes veido gandrīz trešo daļu no Latvijas patēriņa un valstij izmaksā vairāk nekā 80 miljonus eiro gadā, uzsvēra Jansone.

Viņa norādīja, ka VM nav analizējusi, kā šis priekšlikums ietekmēs kontrabandas cigarešu izplatību tirdzniecības vietās, turklāt šim priekšlikumam neesot nekādas saistības ar Tabakas produktu direktīvas pārņemšanu, kas ir šī likumprojekta galvenais mērķis.

Tāpat viņa uzsvēra, ka VM darbības organizācijas rezultātā direktīvas pārņemšana jau šobrīd ir novēlota, tāpēc nākamgad tirgū paredzams legālās produkcijas deficīts, ko daļa patērētāju aizstās ar kontrabandas preci. Abi šie faktori ietekmēs budžeta ieņēmumus 2016.gadā, kas jāņem vērā, Finanšu ministrijai un Ministru kabinetam izstrādājot nākamā gada budžeta projektu.

Jau ziņots, ka VM rosinājusi noteikt plašus ierobežojumus tabakas izplatīšanai un lietošanai. VM pārstāve Aija Bukova-Žideļūna skaidro, ka VM rosina izmaiņas ar mērķi pārņemt Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas "Par dalībvalstu normatīvo un administratīvo aktu tuvināšanu attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu" prasības.

Tiek piedāvāts aizliegt tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču izvietošanu tirdzniecības vietās, nosakot, ka šie produkti varēs atrasties tikai slēgtos skapjos un tos varēs iegādāties, pārdevējam nosaucot konkrētu preci.

Tāpat VM sagatavotais likumprojekts paredz aizliegt izplatīt tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu, piemēram, augļu vai konfekšu garšu un smaržu, un tabakas izstrādājumus, kuri satur vitamīnus, kofeīnu vai kuru sastāvā ir piedevas, kam nesadedzinātām piemīt kancerogēnas, mutogēnas un reproduktīvai sistēmai toksiskas īpašības.

Rosinātas arī citas izmaiņas. Saskaņā ar direktīvā noteikto tiesību aktiem nacionālajā līmenī jāstājas spēkā 2016.gada 20.maijā. Vienlaikus paredzēts, ka ierobežojumi attiecībā uz tabakas preču izvietošanu veikalos stāsies spēkā 2018.gada 1.jūlijā.