Zemkopības ministrijā atklās barikāžu piemiņas plāksni

Trešdien, 20.janvārī Zemkopības ministrijā (ZM) tiks atklāta 1991. gada barikāžu piemiņas plāksne. Svinīgajā mirklī barikāžu 19.jubilejā piedalīsies zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un tā laika lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģers.

1991.gada janvārī, veidojot Vecrīgas barikādes, tika izmantota lauksaimniecības, mežsaimniecības un meliorācijas tehnika, kas palīdzēja gan celt nožogojumus, gan noslēdza pieeju svarīgākajām Rīgas ēkām - parlamenta, Ministru Padomei, televīzijas un radio ēkām, kā arī citām stratēģiski nozīmīgām galvaspilsētas vietām. Tieši Lauksaimniecības ministrija un tās ēka Republikas laukumā bija vieta, no kurienes tolaik tika vadīta barikāžu veidošana, tieši Lauksaimniecības ministrijā darbojās barikāžu koordinācijas centrs, lai maksimāli efektīvi vadītu smagās tehnikas pārvietošanos un izmantošanu barikāžu veidošanā.

"Domāju, ka šādas piemiņas plāksnes atklāšana ir kā zināma parāda atdošana tā laika notikumiem un to dalībniekiem," uzskata zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, uzsverot, ka ministrijas apmeklētājiem būtu jāzina, kāda loma 1991.gada janvārī bija Lauksaimniecības, tagad Zemkopības ministrijai un tās darbiniekiem. "Piemiņas plāksne ministrijas vestibilā būs tā nepieciešamā informācija, kura atgādinās par Latvijas neatkarības atjaunošanas laiku," saka ministrs. Jānis Dūklavs, kas pats piedalījies 1991.gada barikādēs, uzsver: "Lauksaimnieku un toreizējās ministrijas vadības lomu gan barikāžu veidošanā, gan to aizstāvēšanā pret padomju bruņutransportieriem nevar pārvērtēt, tāpēc tagad par to atgādinās piemiņas plāksne ministrijas vestibilā."

Piemiņas plāksnes atklāšana notiks Zemkopības ministrijas ēkā, Republikas laukumā 2, 1.stāva foajē pulksten 15.00. Uz svinīgo pasākumu tiek aicināti visi interesenti, tostarp tie, kas 1991.gada janvārī piedalījās barikāžu veidošanā.

Svarīgākais