Mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem piešķirti 200 galvojumi

© Publicitātes foto

Kopš sākta valsts atbalsta programma mājokļa iegādei ģimenei ar bērniem, "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" piešķīrusi 200 galvojumus 1,1 miljona eiro apmērā.

Vidējais piešķirtā galvojuma apjoms ir aptuveni 5600 eiro.

"Altum" informē, ka 11% no visiem galvojumiem jeb 23 galvojumi ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem, 33% jeb 66 galvojumi piešķirti ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt lielākā daļa - 56% no visiem galvojumiem jeb 111 galvojumi piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu.

Valsts atbalsta programmā piedāvātos valsts galvojumus izmanto klienti visā Latvijā. 43% galvojumu jeb 85 galvojumi ir piešķirti mājokļa iegādei Rīgā. Galvaspilsētai galvojumu skaita ziņā seko Jelgava (15 galvojumi), Liepāja (14 galvojumi), Jūrmala (septiņi galvojumi) un Ogre (seši galvojumi). Salīdzinoši liela aktivitāte ir teritorijās ap Rīgu - mājokļu iegādei Baložos, Babītē, Mārupē, Carnikavā, Ādažos un citās galvaspilsētai tuvu esošās pašvaldībās piešķirti 12% no visiem galvojumiem jeb 24 galvojumi. Mājokļa iegādei Daugavpilī piešķirti trīs galvojumi.

Pagājušajā nedēļā, 15.maijā, tika piešķirts 200.galvojums aizdevumam ģimenei ar vienu bērnu mājokļa iegādei Ogrē.

Patlaban programmai paredzētais finansējums ļauj "Altum" izsniegt galvojumus klientiem vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Mājokļu galvojumu programmas īstenošanā pašlaik iesaistījušās četras komercbankas - "Citadele", "SEB banka", "Swedbank" un "Nordea".

Ģimenēm, kuras vēlas saņemt aizdevumu mājoklim ar jaunās valsts atbalsta programmas galvojumu, jāvēršas komercbankā, kas ar "Altum" noslēgusi līgumu par piedalīšanos programmā. Aizdevumus ģimenēm izsniedz komercbanka, savukārt "Altum", izvērtējot pieteikuma atbilstību Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem, sniedz aizdevumu galvojumus komercbankām. Visu galvojuma saņemšanai nepieciešamo klients var nokārtot bankā, kas piešķir aizdevumu mājokļa iegādei. Galvojuma pieteikumu uz "Altum" nosūta komercbanka, un tā izvērtēšana "Altum" aizņem vidēji divas līdz trīs darbadienas.

Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē - 10% (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens bērns, 15% (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni, 20% (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu. Galvojums ļauj palielināt komercbankas aizdevuma summu, ja ģimenes rīcībā nav pietiekami daudz līdzekļu mājokļa iegādes sākotnējai iemaksai.

 

Svarīgākais