SPKC aizliedz kārtējo psihoaktīvo vielu

© F64

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izsludinājis pagaidu aizliegumu vēl vienai jaunai psihoaktīvajai vielai "cumyl-5f-p7aica", liecina "Latvijas Vēstnesī" izsludinātā informācija.

Kā norāda SPKC, agrīnās brīdināšanas sistēmā tika saņemts ziņojums par Slovēnijā reģistrētas vielas "cumyl-5f-p7aica" izņemšanas gadījumu pērn decembrī un šī gada janvārī. Izņemti attiecīgi 5000 un 7000 grami baltas pulverveida vielas.

Šī ir jau 30.viela, kuru kā veselībai un drošībai bīstamu aizliedzis SPKC. Centrs brīdina, ka vielas "cumyl-5f-p7aica" un tās saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Šī viela ir sintētisks kanabinoīds, kas strukturāli ir līdzīgs sintētiskajam kanabinoīdam "cumyl-5fpica", kas Latvijā jau tiek kontrolēts.

Centrs arī norāda, ka, atskaitot zinātniskos pētījumus, nav norāžu par šīs vielas izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielas ārstnieciskās vērtības vai pielietojums.