Palīdzība ģimenei Valgundē; labdarība vai naudas izkrāpšanas shēma?

© jelgavniekiem

Pirms neilga laika medijus pāršalca ziņa par kādu ģimeni Valgundē, kurai nepieciešama finansiāla palīdzība, tomēr tagad ģimenei tuvu stāvoša persona paziņojusi – biedrība, kura vāc naudu, iespējams, esot krāpnieki.

Pēc tam, kad portāls nra.lv marta sākumā publicēja jelgavniekiem.lv norādīto informāciju par ģimeni Valgundē, kurai nepieciešama palīdzība, jo viņa jau 16 gadus dzīvojot bez elektrības, saņēmām zvanu no kādas lasītājas. Minētajai ģimenei tuvu stāvoša sieviete vārdā Zaiga pavēstīja – ar šo biedrību kaut kas neesot kārtībā.

„Biedrība "Labās sirds klubs" ir ļoti aizdomīga. Viņi nav reģistrēti, kā sabiedriskā labuma organizācija, tiem nav mājas lapas, kurā viņi norādītu, kā un kur vāc ziedojumus, turklāt viņi piesavinājušies citas biedrības nosaukumu. Un pats galvenais – ģimene nekādu naudu nav saņēmusi,” atklāj Zaiga.

Un patiešām – biedrības „Labās sirds klubs” nosaukums ir aizdomīgi līdzīgs Latvijas Samariešu apvienības (LSA) ilggadējā projekta nosaukumam -  „Labās sirds klubs”.  LSA pārstāvji sarunā ar portālu nra.lv neslēpa – ar šo situāciju viņi nav gluži apmierināti.

 "Jā, mēs esam dzirdējuši par šo biedrību, bet mums ar viņiem nav pilnīgi nekāda sakara un mēs neesam ar viņiem saistīti,” atklāj LSA pārstāve Laura Bulmane. „Kad pirmo reizi saskārāmies ar to, ka šī februārī reģistrētā biedrība paņēmusi mūsu nosaukumu, mēs, protams, ar viņiem sazinājāmies un taujājām, kādēļ tā. Mums tika teiks - tā ir sagadīšanās. Diemžēl, mūsu projekta „Labas sirds klubs” nosaukums nav patentaizsargāts, tādēļ nekādi nevaram mainīt šo situāciju,” nopūšas L. Bulmane un vēlreiz uzsver – Latvijas Samariešu apvienībai ar biedrību „Labās sirds klubs” nav pilnīgi nekāda sakara.

Arī uzņēmumu reģistrā iespējams aplūkot, ka biedrība reģistrēta vien 26.02.2015 un vēl nav iekļauta VID sabiedriskā labuma organizāciju reģistrā.

Izrādās biedrības „Labās sirds klubs” valdes locekle ir arī Jelgavas laikraksta „Novaja Gazeta” redaktore un žurnāliste Inga Karlinska. Viņa skaidro – viss šeit notiekošais esot viens vienīgs pārpratums. „Par mūsu biedrības vienādo nosaukumu ar Latvijas Samariešu apvienības projektu varu teikt tikai to, ka tā ir sakritība. Šo nosaukumu es un mana partnere izdomājām jau pirms vairākiem gadiem. Kad uzzinājām par LSA projektu, diemžēl jau bija par vēlu mainīt nosaukumu, jo biedrību jau bijām reģistrējuši,” uzver I. Karlinska

I. Karlinska arī norāda – process, kurā biedrība var iegūt sabiedriskā labuma organizācijas statusu ir ilgs un sarežģīts un viņi pie tā cītīgi strādājot. „Visi dokumenti mums jau sagatavoti, tomēr ir zināms laika posms, kurš jāgaida, kamēr iegūsim sabiedriskā labuma organizācija statusu,” pauž biedrības valdes locekle un piemin, ka biedrība reģistrēta ļoti nesen un tieši tas arī ir iemesls mājaslapas un informācijas avotu trūkumam.

Tomēr vienu I. Karlinska nenoliedz – ģimene saziedoto naudu patiešām nav saņēmusi. „Viņiem bija jāiesniedz tāme, kurā jānorāda, kur un kā saziedotie līdzekļi tiek tērēti. Ģimene šo darbu nav veikusi, tādēļ saziedoto summu – aptuveni 100 eiro – viņi nav saņēmuši ,” atklāj I. Karlinska . Veikt šādu soli labdarības organizāciju mudinājusi ģimenes sociālā darbiniece.

Un patiešām: Valgundes pagasta sociālā darbiniece Ņina Freiberga atzīst – ģimene ir problemātiska. „Kad labdarības organizācija man jautāja, kam skaitīt naudu, es minēju, lai labāk naudu vāc pati organizācija un pārskaita pakalpojuma sniedzējam, kas šajā gadījumā ir Latvenergo. Iemesls tam ir tas, ka minētā ģimene ir visai problemātiska,” atzīst Ņ. Freiberga un piebilst, ka ar biedrību "Labās sirds klubs" gan nekādi savādāk neesot saistīta un neko vairāk par pašu organizāciju nevarot pastāstīt.

Svarīgākais