Izmeklē rindu apiešanas shēmu Austrumu slimnīcā

© F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu pret Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāru Gaiļezers un Latvijas Onkoloģijas centra diagnostiskās radioloģijas nodaļu darbiniekiem par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu. Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu tiek turēti vairāki darbinieki, Konkrētu aizdomās turamo skaitu KNAB pašlaik nenosauc, bet apliecina, ka tie ir vairāki darbinieki un ne tikai mediķi.

Ierosinātā lieta skar nesenu pagātni, Neatkarīgajai apliecina KNAB speciāliste Laura Dūša: «Konkrētu personu skaitu neminam, jo izmeklēšanas laikā situācija var mainīties, var atklāties kādi jauni apstākļi.» Taču KNAB arī neatklāj, kā ierosinājis kriminālprocesu (vai pēc pacienta sūdzības, ziņojuma, vai arī pēc mediķa liecības), jo "izmeklēšanas process turpinās".

Mediķu skaitu nenosauc

Viņa uzsver, ka kriminālprocesa ietvaros iegūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka vairāki medicīnas darbinieki, izmantojot savas pilnvaras, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par magnētiskās rezonanses izmeklējumu nodrošināšanu, apejot noteikto rindas kārtību, pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu no pacientiem. KNAB gan arī norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 326.2 panta par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu. Pants paredz bargāku sodu, ja tādas darbības izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās saistītas ar materiālo vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieprasīšanu vai izspiešanu.

Rindas – pusgads

Rīgas Austrumu slimnīcā darbojas vairākas diagnostiskās radioloģijas nodaļas. No KNAB informācijas izriet, ka izmeklēšana notiek tieši Latvijas Onkoloģijas centra Diagnostiskās radioloģijas nodaļā un stacionāra Gaiļezers Diagnostiskās radioloģijas centra Diagnostiskās radioloģijas nodaļā (tā ir viena no šī centra trim nodaļām). Abas diagnostiskās radioloģijas nodaļas veic rentgena caurskates, ultrasonogrāfijas, datortomogrāfijas, kā arī magnētiskās rezonanses izmeklējumus. KNAB norāda, ka tieši par magnētiskās rezonanses izmeklējumiem ir pieprasīts un pieņemts prettiesisks labums. Uz rentgenogrāfijas, rentgenoskopijas, datortomogrāfijas un ultrasonogrāfijas izmeklējumiem nepieciešams nosūtījums no ģimenes ārsta vai speciālista. Savukārt uz magnētiskās rezonanses izmeklējumiem nepieciešams nosūtījums no speciālista.

Visticamāk, situācija, kurā ir iespējams pieprasīt no pacientiem naudu, veidojas tāpēc, ka ir kvotas uz izmeklējumiem un veidojas rindas. Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, pašlaik rindas uz magnētisko rezonansi Onkoloģijas centrā ir pieci mēneši, bet Gaiļezerā – vairāk nekā seši mēneši. Pacientiem ir iespējams pieteikties uz izmeklējumiem par maksu, taču samaksa tieši par magnētiskās rezonanses pārbaudēm ir pietiekami augsta – robežās no 104 līdz 200 eiro, turklāt, kā liecina Neatkarīgās informācija, arī uz maksas speciālistu konsultācijām un izmeklējumiem veidojas rindas. Ironiski, ka, pētot šo slimnīcas nodaļu piedāvājumu, acīs krīt reklāmas lodziņš, kurš aicina ziņot par korupciju slimnīcā, un tajā ar lieliem sarkaniem cipariem norādīts KNAB uzticības tālrunis.

Dienesta pārbaude

Rīgas Austrumu slimnīcas vadība ir informēta par uzsākto kriminālprocesu un sniedz nepieciešamo atbalstu KNAB darbiniekiem patiesības noskaidrošanā, Neatkarīgajai saka slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova. Arī slimnīca pati uzsākusi dienesta pārbaudi par iekšējo normatīvo aktu ievērošanu, kas regulē diagnostisko pakalpojumu saņemšanas kārtību. «No sistēmiskā viedokļa slimnīcā ir ieviesta kārtība, lai nodrošinātu pakalpojumu saņemšanas caurspīdību: pieteikties uz diagnostiskās radioloģijas pakalpojumiem var, izmantojot vienoto pieraksta tālruni, e-pastu, vai arī reģistratūrās personīgi,» stāsta I. Potetinova. Noteiktajā laikā pacients ierodas un reģistrējas reģistratūrā, veic izmeklējuma apmaksu un dodas uz konkrēto kabinetu, kur jau visa informācija par pacientu ir pieejama elektroniskā formātā. Sīkākus komentārus par aizdomās turamajiem mediķiem vai citiem darbiniekiem slimnīca nesniegs, kamēr KNAB veiks procesuālās darbības.



Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais