Latvija atvēl 20 000 eiro zemestrīces seku likvidēšanai Nepālā

© F64

Valdība šodien vienojās atvēlēt 20 000 eiro zemestrīces izraisīto seku likvidēšanai Nepālā.

Palīdzība 20 000 eiro apmērā paredzēta novirzīšanai Apvienoto Nāciju Starptautiskajam Bērnu fondam (UNICEF), kas, kā norādījusi Ārlietu ministrija, aktīvi iesaistījies palīdzības sniegšanā Nepālā, par prioritāti izvirzot veselības aprūpes, sanitāro apstākļu uzlabošanas/higiēnas un dzeramā ūdens jomas, kas šobrīd ir primāri risināmie jautājumi.

Saskaņā ar UNICEF aprēķiniem no aptuveni septiņiem miljoniem iedzīvotāju, kuri atrodas zemestrīces postījumu vissmagāk skartajās teritorijās, 40% ir bērni.

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) palīdzības sniegšanai šobrīd ir novirzījusi trīs miljonus eiro, lai segtu primārās vajadzības, piemēram, lai cietušajiem piegādātu tīru ūdeni, medikamentus, teltis un nodrošinātu telekomunikācijas sakaru atjaunošanu. Papildus tam uz krīzes teritoriju ir nosūtīti EK humānās palīdzības un civilās aizsardzības eksperti, kā arī vairākas dalībvalstis ir nosūtījušas palīdzību, tostarp glābēju komandas.

Savukārt Igaunija kopā ar Somijas komandu ir nosūtījusi 15 cilvēku glābšanas vienību, bet Zviedrija ir nosūtījusi 60 speciālistus, kas apmācīti cilvēku meklēšanā, kā arī medicīnas darbiniekus. Itālija un Polija nosūtījusi ātrās reaģēšanas vienības un mediķus, kas sniedz atbalstu ievainoto evakuācijā, bet Luksemburga piedāvājusi helikopterus un satelītuzņēmumu padziļinātu izpēti.

Jau ziņots, ka 25.aprīlī Nepālā notika 7,9 balles spēcīga zemestrīce, kas ir postošākā zemestrīce valsts vēsturē pēdējos 80 gados. Atjaunošanas darbiem nepieciešami apmēram pieci miljardi ASV dolāru, kas ir apmēram 20% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Zemestrīces epicentrs atradās valsts centrālajā daļā, pie Lamdžungas, aptuveni 80 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Katmandu divu kilometru dziļumā, nodarot milzīgus postījumus valsts infrastruktūrai, iedzīvotāju mājokļiem, ēkām, tostarp vēsturiskiem pieminekļiem. Naktī uz 26.aprīli postījumu apjomu palielināja spēcīgi zemestrīces pēcgrūdieni, kas sasniedza 7,1 balli.

Svarīgākais