Nekonstatē pārkāpumus policijas iepirkumā par mirušo pārvadāšanu

Iekšlietu ministrija (IeM) nav konstatējusi pārkāpumus dienesta pārbaudē, kas tika uzsākta saistībā ar iepirkumu par mirušo cilvēku transportēšanu no notikuma vietas uz ekspertīžu centru.

Kā aģentūru LETA informēja IeM preses pārstāve Sintija Virse, dienesta pārbaude ir pabeigta un tajā konstatēts, ka SIA "M.S.Projekts" par iepirkuma procedūras uzvarētāju ir noteikta atbilstoši Publisko iepirkumu likuma un iepirkuma uzaicinājuma prasībām.

Piedāvājumus iepirkumu procedūrā bija iesnieguši astoņi pretendenti, no kuriem četriem pretendentiem iepirkuma pirmajā daļā izcenojuma pozīcijas svārstījās no 21,99 latiem līdz 35,59 latiem, bet trīs pretendentiem no - 60 līdz 110 latiem, līdzīgi arī otrajā un trešajā daļā, "līdz ar to runāt par iespējamu nepamatoti lētu piedāvājumu vai to, ka piedāvājuma realizēšana izpildāma tikai, izvairoties no nodokļu nomaksas, nav pamata", konstatēts dienesta pārbaudē. "To varētu apspriest gadījumā, kad nepamatoti zemu cenu iesniedzis viens pretendents, bet pārējiem izcenojuma pozīcijas būtu līdzīgas un svārstītos vienā amplitūdā," uzskata pārbaudes veicēji.

Turklāt par pretendentiem ar zemāko cenu piedāvājumu tika noskaidrota informācija Valsts darba inspekcijā, ka komersantiem nav pārkāpumu, kas varētu likt apšaubīt to piedāvājumus, konstatēts pārbaudē.

Dienesta pārbaudes gaitā gan tika konstatēts viens pārkāpums, kas netika atzīts par būtisku. Iepirkuma komisija atļāva tālāku dalību trīs pretendentiem, kuri bija iesnieguši pieteikumu, kas neatbilda uzaicinājumā noteiktajam. Pretendentus vajadzēja noraidīt, tomēr, tā kā iepriekš minēto trīs pretendentu piedāvājumi bija ar visaugstāko cenu, neviens no tiem nevarēja tikt atzīts par iepirkuma procedūras uzvarētāju, un tādējādi to vērtēšanā pieļautās neprecizitātes nevarēja ietekmēt Iepirkuma komisijas lēmuma pieņemšanu par iepirkuma procedūras uzvarētāju.

"Ņemot vērā minēto, fakti, ka Iepirkuma komisijas darbības vērstas viena noteikta komersanta saimnieciskās darbības sekmēšanai, nav apstiprinājušies," secināts dienesta pārbaudē.

LETA jau ziņoja, ka IeM pērn tika ierosināta dienesta pārbaude un pieprasīti paskaidrojumi no Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) saistībā ar iepirkumu par mirušo cilvēku transportēšanu no notikuma vietas uz ekspertīžu centru.

Rīgas Apbedītāju biedrība ar vēstuli atkārtoti bija vērsusies pie dažādām amatpersonām ar lūgumu izvērtēt RRP rīcību, izvēloties uzņēmumu mirušo cilvēku transportēšanai no notikuma vietas uz ekspertīžu centru.

"Mūsu rīcībā esošo dokumentu kopijas uzskatāmi liecina par RRP darbībām, kas vērstas viena noteikta komersanta saimnieciskās darbības sekmēšanai, izmantojot valsts, tai skaitā pašvaldību, līdzekļus," vēstulē, kas nonākusi aģentūras LETA rīcībā, norādīja apbedītāju biedrība.

Vēstulē Rīgas reģionā ietilpstošajām novadu domēm RRP priekšnieks Ints Ķuzis vēršoties ar lūgumu slēgt savstarpēju līgumu par personu, kuras nav mirušas citu personu vardarbības rezultātā, mirstīgo atlieku transportēšanas no novadu administratīvās teritorijas uz morgu Rīgā izdevumu atmaksu. Pārsteidzošs ir fakts, ka RRP vadība ir nosūtījusi arī iespējamā līguma projektu elektroniskā formā, lai sekmētu "operatīvāku sadarbību", vēstulē norādīja Rīgas Apbedītāju biedrības valdes priekšsēdētājs Dzintars Kurmis.

Rīgas Apbedītāju biedrība uzskatīja, ka tādējādi RRP rada precedentu, dodot iespēju novadu domēm izvairīties no Publisko iepirkumu likumā noteikto tiesību normu ievērošanas, kā arī uzspiež līguma slēgšanu ar vienu noteiktu komersantu.

"Tāpēc uzskatām par nepieciešamu izvērtēt RRP minētās vēstules un tajā minēto faktu atbilstību gan spēkā esošo likumu normām, gan labas pārvaldības prakses principiem, nerunājot par šādu soļu morālo pusi," bija minēts vēstulē.

Vēstule tika nosūtīta iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei (JL), Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšniekam Normundam Vilnītim, Valsts policijas priekšniekam Valdim Voinam un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL).

Biedrība jau pērn decembra sākumā vērsa minēto amatpersonu uzmanību uz RRP iepirkuma - par mirušo cilvēku (ķermeņa daļu) transportēšanu no notikuma vietas uz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centru - rezultātiem. Šajā iepirkumā uzvarēja pretendents - SIA "M.S.Projekts" -, kura piedāvājuma izpilde, pēc biedrības uzskatiem, ir iespējama, tikai izvairoties no likumā paredzēto nodokļu un nodevu nomaksas, kā arī saņemot ienākumus no bojāgājušo tuviniekiem, viņiem uzspiežot kāda konkrēta apbedīšanas nozares komersanta pakalpojumus.

LETA jau decembra sākumā ziņoja, ka Rīgas policija noraida Rīgas Apbedītāju biedrības izteiktos pārmetumus par korupcijas risku iespējamību saistībā ar konkursa rezultātiem ar mirušo cilvēku transportēšanu Rīgā.

Kā aģentūrai LETA toreiz norādīja RRP preses pārstāve Sigita Pildava, šāda veida konkursi tiek organizēti katru gadu un vienmēr šajā biznesā esot bijusi asa konkurence. Šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, cenas arī šiem pakalpojumiem kritušās, un policija ir ļoti apmierināta ar konkursa rezultātiem.

Kopumā šajā konkursā bija pieteikušies astoņi pretendenti, no kuriem viens tika noraidīts uzreiz, jo šai firmai nebija pilnīgas dokumentācijas, taču septiņu konkurentu vidū uzvarējis piedāvājums ar viszemāko cenu, ko iesniegusi SIA "M.S.Projekts". Līguma summa uz gadu ir līdz 20 000 latu. Kā atzīmēja Pildava, precīzu līguma summu nav iespējams nosaukt, jo nav paredzams, cik mirušo cilvēku gada laikā vajadzēs transportēt.

Svarīgākais