Konkursā par Vīķei-Freibergai veltītās Lato Lapsas grāmatas nosaukumu iesūtīti 167 priekšlikumi

Nedēļas laikā, kopš tika izsludināts konkurss par piemērotāko eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai veltītās grāmatas nosaukumu, saņemti kopumā 167 priekšlikumi, informē izdevniecībā "Baltic Screen".

Priekšlikumu autoru domu gaita ir bijusi visdažādākā - kamēr vieni akcentējuši bijušās Valsts prezidentes izcelsmi vai saistību ar kādām noslēpumainām struktūrām, citi par būtiskākajām uzskatījuši Vīķes-Freibergas prezidentūras gadu veiksmes un neveiksmes.

Vairāki priekšlikumu autori ierosinājuši pārfrazēt pazīstamu latviešu literāro darbu nosaukumus, piemēram, "Dievs. Daba. Vaira", "Plaisa Vairā", "Vaira mākoņos".

Īpaši novatorisks bijis vēl kāds ierosinājums - ņemot vērā, cik bieži eksprezidente pati publiski pieminot "jaunu ķengu grāmatu", izdevējiem vajagot apsvērt iespēju jauno grāmatu tieši tā arī nosaukt - "Ķengu grāmata". Šādā veidā Vīķe-Freiberga pati palīdzēšot jauno grāmatu reklamēt.

Priekšlikumi uz elektroniskā pasta adresi "balticscreen@gmail.com" iesūtāmi vēl līdz šā gada 21.janvārim.

Kā ziņots, Izdevniecība "Baltic Screen" gatavo grāmatu par Vīķes-Freibergas biogrāfijas līdz šim neatklātām lappusēm. Grāmatas darba nosaukums ir "Vairas virtuve", taču tiek meklēts vēl piemērotāks nosaukums apjomīgajam pētījumam, ko pati Vīķe-Freiberga publiski nodēvējusi par "ķengu grāmatu".

Izdevēji aicina iesūtīt priekšlikumus par iespējamo grāmatas nosaukumu, interesentiem atklājot, ka jaunās grāmatas autori meklējuši atbildes uz jautājumiem, kāpēc Vaira Vīķe-Freiberga, kas neapšaubāmi bijusi spilgta personība, pārlieku daudz veltījusi ārējam spožumam un personiskajam komfortam.

"Baltic Screen" uzskata, ka Vīķes-Freibergas gadiem Latvijas varas virtuvē un arī laikam pirms tam ir veltītas vairākas grāmatas, bet, tikai ar dažiem izņēmumiem, tās pārsvarā ir bijušas atklāti vai slēpti glaimojošas.

Visi konkursa priekšlikumi būs lasāmi mājas lapā "www.vairasvirtuve.lv". Savukārt piemērotāko grāmatas nosaukumu autori saņems balvas.

"Visprecīzākā un pārliecinošākā grāmatas nosaukuma varianta iesūtītājam būs iespēja tikt pie pašas Vīķes-Freibergas lietotas sarkanas rokassomiņas, kuras autentiskumu apliecinās klātpieliktie dokumenti," sola grāmatas izdevēji.

Savukārt nākamajiem diviem veiksmīgākajiem iesūtītājiem tiks gandrīz tikpat retas mantas - Vīķes-Freibergas fotoportreti ar pašas eksprezidentes autogrāfu, kuru autentiskumu apliecinās specializētas Vācijas autogrāfu kompānijas izdoti sertifikāti.

Paredzētas arī vairākas sīkākas veicināšanas balvas, kas tāpat saistītas ar bijušo prezidenti.

Tikmēr uzsākta kampaņa "pret Vīķes-Freibergas nomelnošanu". Ir uzsākta atbalsta kustība un izveidota mājas lapa internetā "www.rokasnost.com", kurā pausta apņemšanās "aizstāvēt savu tautas prezidenti".

"Nav noslēpums, ka jau ir sākusies pēdējā, izšķirošā kauja par Latviju. Aizsākot bezprincipiālu nomelnošanas kampaņu, tās nezināmie, bet skaidri nojaušamie pasūtītāji un organizētāji par savu mērķi ir izvēlējušies nevienu citu, kā vienu no Latvijas visu laiku nozīmīgākajām personībām - Vairu Vīķi-Freibergu. Mēs esam pagaidām neliela, bet apņēmības pilna iniciatīvas grupa, kura negatavojas ar to samierināties arī laikā, kad lielākajai latviešu tautas daļai izdzīvošanas jautājumi aizmiglojuši skatu uz patiesi valstiskiem, visas mūsu nācijas izdzīvošanas jautājumiem," norāda kustības iniciatori.

"Ar šo paziņojumu mēs apliecinām, ka sāksim aktīvu darbību, lai jau vistuvākajā laikā dotu izlēmīgu pretsparu nomelnotājiem. No vārdiem mēs jau vistuvākajā laikā pāriesim pie darbiem. Mēs apņemamies rīkoties, lai laikā, kad gļēvi klusē kā lielākā daļa politiķu, tā inteliģence, ar izšķirīgu rīcību aizstāvētu savu tautas prezidenti."

Iniciatīvas grupa norāda, ka pirmais solis ir interneta mājas lapas atklāšana, lai ar tās palīdzību vāktu parakstus eksprezidentes atbalstam, kā arī "atklātu sabiedrībai acis uz viņas nomelnotājiem un to patiesajiem motīviem".

Viena no atbalsta grupas dalībniecēm Zita Gorbejeva aģentūrai LETA nevēlējās atklāt citu aktīvistu vārdus, skaidrojot, ka atbalsta kampaņu rīko "jaunieši, privātpersonas, parasti cilvēki", kuri nepieder nevienam politiskajam spēkam.

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais