Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pacienti šokā: izmaiņu ārstēšanā nebūs?

Pirms dažām dienām ar AIDS mirušo piemiņas dienas pasākumā Latvijas Infektoloģijas centrā, stādot ziedu dobi, cerības par agrīnu pacientu ārstēšanu vēl bija dzīvas. dažu dienu laikā situācija ir pilnībā mainījusies © F64

Iepriecinošajām ziņām, kurās dalījās Veselības ministrijas (VM) ierēdņi pirms pāris nedēļām, pienācis nelāgs gals – visticamāk, šogad nebūs iespējams uzlabot ne hepatīta, ne AIDS pacientu ārstēšanu. Valdība šodien izskata grozījumus noteikumos par zāļu apmaksu kompensāciju, no kuriem pēkšņi izņemti atsevišķi punkti par konkrētu slimību ārstēšanu. Pacientu organizācijas saka: tas grauj uzticēšanos valsts īstenotajai politikai.

Pirms vairākām nedēļām Latvijas Ārstu biedrībā VM iepazīstināja ar konkrētu plānu no šā gada 1. jūlija HIV pacientiem nodrošināt ātrāku ārstēšanu – atbilstoši Pasaules veselības vadlīnijām pacientiem antiretrovirālo terapiju nodrošināt agrīni, proti, paaugstināt imūnās sistēmas šūnu skaitu, ko ņem vērā, lai uzsāktu ārstēšanu, no pašreizējā rādītāja 200 līdz 350. Latvijā pašlaik HIV pacientu ārstēšanu uzsāk novēloti, kad pacientu cerības uz slimības labvēlīgu kontroli ir krietni samazinātas. Lai veiktu šīs izmaiņas, šogad budžetā nepieciešami apmēram pusmiljons eiro, un vairāki VM ierēdņi Neatkarīgajai apliecināja: finansējumu plānots novirzīt no ietaupījumiem zāļu cenu samazināšanā, tāpēc nekādiem iebildumiem no Finanšu ministrijas nevajadzētu būt. Tomēr pirmie signāli, ka tik vienkārši vis nebūs, parādījās jau nedēļu pēc VM lēmuma publiskošanas, jo, kā liecina Neatkarīgās informācija, izmaiņas, kas prasa papildu finansējumu, neguva atbalstu Finanšu ministrijā.

Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders Neatkarīgajai apliecina, ka otrdien valdība skatīs daļu no sagatavotajiem grozījumiem zāļu kompensācijas kārtībā un tieši jautājumu par paralēli importēto medikamentu iespējām vieglāk iekļauties kompensācijas sistēmā. «Šie grozījumi vērsti uz kompensējamo zāļu sarakstā iekļauto zāļu cenu samazināšanu un ietaupījumu valsts budžetā. Jautājums par HIV ātrāku ārstēšanu prasa papildu līdzekļus, un, veidojoties ietaupījumam veselības budžetā, varētu tikt pārskatīts jautājums par ārstēšanās uzsākšanas laiku HIV pacientiem,» atbild O. Šneiders. Tas pats attiecas uz ārstēšanu C hepatīta pacientiem (ilgstošās diskusijās un pat pēc vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju parakstu iesniegšanas Saeimā pacientiem tika apsolīts no šā gada zāļu kompensācijas apmēru palielināt līdz 90%).

No VM skaidrojuma izriet: tiklīdz būs uzskatāmi pierādījumi, ka veidojas pārpalikums, apstiprināšanai tiks virzīta otra daļa, kas attiecas uz C hepatīta un HIV pacientiem. Trīs diagnožu grupām – čūlainais kolīts, psoriāze un Krona slimība – kompensācijas apmēru tomēr plānots palielināt jau šodienas vadības sēdē.

Gan hepatīta, gan AIDS pacienti norāda, ka lēmums uzlabot ārstēšanas noteikumus nozīmētu daudz ne tikai pacientiem, bet sabiedrībai kopumā, galvenokārt samazinātos infekciju izplatība, kā arī ilgtermiņā samazinātos izmaksas, kuras tagad valsts tērē, lai ārstētu ielaistu slimību sekas. Neatkarīgā rakstīja, ka Latvija ir Eiropā pirmajā vietā pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita tieši AIDS stadijā. Hepatīta biedrība arī nobažījusies par solījumu neizpildi attiecībā uz inovatīvas terapijas iekļaušanu valsts apmaksājamo sarakstā, kas pacientiem ir būtiska: tā nodrošina 97% pacientu izārstēšanos iepretim pašreizējās terapijas iespējām izārstēt tikai pusi pacientu.