Melngailis: "Citadele" bija jāpārdod

© F64

Valstij banka "Citadele" bija jāpārdod un to pašu vajadzētu darīt ar SIA "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) valsts daļām, šādu viedokli pauda bijušais "Lattelecom" vadītājs un savulaik par AS "Parex banka" sadalīšanu atbildīgais Nils Melngailis.

Viņš atzina, ka patlaban nedzīvo Latvijā un visiem procesiem neseko padziļināti, tāpēc arī par "Citadeles" pārdošanas procesu viņš nevar spriest objektīvi, taču Melngailis uzsvēra: "Zinu tikai to, ka banka "Citadele" bija jāpārdod, kā to paredzēja Eiropas nosacījumi."

Pēc eksperta domām, "Citadeles" pārdošanas process, iespējams, netika efektīvi skaidrots, kā arī šis jautājums kļuva par Saeimas vēlēšanu laika "politisku futbolu". Tajā pašā laikā Melngailis mudina atcerēties, ka Eiropas Savienības atbalsts bankrotējušajai "Parex bankai" bija būtisks, jo tolaik neviens Latvijā nebūtu ieguldījis ne centa.

"Bez ES atbalsta mēs banku nebūtu izglābuši un pagriezuši pozitīvā gultnē, kā arī nebūtu pārdevuši "Citadeli". Tāpat jāņem vērā, ka Eiropā ekonomika nav atkopusies un bankas netiek uzskatītas par labiem investīciju objektiem. Joprojām Eiropā ir ļoti maz banku pirkšanas darījumu. "Citadeles" pircēju saraksts nebija garš, tāpēc ir jāpriecājas, ka tika atrasti investori, kas banku iegādājās un tagad pauž gatavību to attīstīt," sacīja bijušais "Parex bankas" vadītājs.

Savukārt, vaicāts par labāko "Lattelecom" un LMT pārvaldības modeli - uzņēmumus apvienot vai pārdot tajos esošās valsts kapitāldaļas -, Melngailis norādīja, ka valstij nevajadzētu piedalīties uzņēmējdarbībā, jo privātie uzņēmumi brīvajā tirgū darbojas efektīvāk nekā tie, kas ir ar valsts kapitālu.

"Ja domā par šo uzņēmumu valsts daļu pārdošanu, vispirms ir jāsaprot, kur šo naudu ieguldīt, piemēram, aizsardzībā, izglītībā, enerģētikā u.c. Uzņēmumus nevajadzētu pārdot pārdošanas pēc," atzina eksperts.

Savukārt, domājot par uzņēmumu apvienošanu, Melngailis norādīja, ka tik mazā valstī kā Latvija telekomunikāciju jomā nevar būt daudz spēlētāju.

"Katrā ziņā abu uzņēmumu akcionāriem pēc iespējas ātrāk ir jāpieņem stratēģiski svarīgi lēmumi par vienu vai otru variantu, lai uzņēmumi var strādāt tālāk. Akcionāriem ir jāsaprot, kāds variants ir labākais. Valstij jādomā par to, kurš variants būtu labākais tirgum," uzsvēra Melngailis.

Melngailis kopš 2004.gada bija "Lattelecom" vadītājs, šajā amatā nostrādājot līdz 2008.gadam. Savukārt no 2008.gada līdz 2010.gadam Melngailis, valstij par vienu latu (1,42 eiro) pārņemot "Parex banku" un vēlāk to sadalot divās bankās - "Reverta" un "Citadele" -, pildīja AS "Reverta" vadītāja pienākumus.

Privatizācijas aģentūra (PA) bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu pabeidza šā gada aprīlī, un līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro jeb 700 000 eiro vairāk, nekā tika prognozēts sākotnēji, kad publiski "Citadeles" darījuma cena izskanēja 74 miljonu eiro apmērā.

Savukārt šā gada 10.martā valdība vienojās atjaunot darba grupu, lai risinātu jautājumus saistībā ar valstij tieši un netieši piederošajām kapitāla daļām SIA "Lattelecom" un LMT. Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atzina, ka patlaban valdības deleģēta darba grupa četru ministru - ekonomikas, finanšu, satiksmes un vides aizsardzības un reģionālās attīstības - sastāvā spriež par vairākām problēmām, bet netiek runāts par abu uzņēmumu valsts kapitāldaļu pārdošanu.