Arī Daugavpilī ar vērienu atzīmē 9. maija svinības

© daugavpils.lv

Šodien Daugavpilī vairāki tūkstoši iedzīvotāju piedalījās Krievijā svinamās Uzvaras dienas pasākumos, dodoties gājienā un piedaloties mītiņā par godu sabiedroto uzvaras pār nacistisko Vāciju 70. gadadienai.

Daži desmiti Otrā pasaules kara veterānu un vairāki simti atbalstītāju ar kara dalībnieku portretiem rokās no Slavas skvēra devās gājienā, veterāni tika vesti vairākās padomju laika militārajās apvidus automašīnās bez jumta. Gājiens pa 18. novembra, Viestura un Rīgas ielu devās uz Dubrovina parku, kur pie mūžīgās uguns viņus sagaidīja vairāki tūkstoši 9.maija svinētāju un notika mītiņš.

Mītiņā klātesošos uzrunāja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis ("Latgales partija"), Krievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Oļegs Ribakovs, Baltkrievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Vladimirs Kļimovs, garīdzniecības pārstāvji, Eiropas Savienības Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (LKS), kara veterānu vārdā uzstājās Ivans Terehovs, bet jauniešu vārdā - Valērijs Oščenkovs.

Runātāji pieminēja kritušos, pateicās veterāniem par viņu ieguldījumu nacisma sakāvē, aicināja neaizmirst vēstures mācības, akcentēja pašreizējā miera trauslumu, nepieciešamību pēc labām savstarpējām attiecībām starp Eiropas Savienību un Krievijai un to, cik svarīgi ir nepieļaut jaunas traģēdijas.

Pēc klusuma mirkļa pie mūžīgās uguns tika nolikti vainagi un ziedi. 9. maija svinības turpinājās ar nacionālo kultūras biedrību radošo kolektīvu un vieskolektīvu no Krievijas Pleskavas koncertu Vienības laukumā. Savukārt kinoteātrī "Renesanse" notika Krievijas un Baltkrievijas ģenerālkonsulātu Daugavpilī organizētā svinīgā pieņemšana kara veterāniem.

9.maija pasākumos Daugavpilī piedalījās vairāki tūkstoši dažāda gadagājuma un dažādu sociālo grupu cilvēki, arī ģimenes ar bērniem. Vairums cilvēku bija tērpušies svētku drēbēs, pie tām bija piespraustas Georga lentītes. Kopumā 9. maija pasākumi Daugavpilī aizritēja svētku gaisotnē un bez būtiskiem starpgadījumiem, novēroja LETA.

Uzvaras dienas pasākumi Daugavpilī šovakar turpināsies plkst.19 ar svētku koncertu Vienības laukumā, kurā skanēs kara laiku dziesmas, bet noslēgsies ar svētku salūtu.

Dažādi Krievijā svinamās Uzvaras dienas pasākumi šodien notiks arī Rēzeknē, kur plkst.16.30 pie pieminekļa Rēzeknes atbrīvotājiem ("Aļoša") paredzēta ziedu nolikšana un pūtēju orķestra "Rēzekne" uzstāšanās. Savukārt plkst.17 sāksies mītiņš par godu uzvaras 70. gadadienai, kam sekos svētku koncerts ar viesu no Krievijas, Pleskavas, un citu radošo kolektīvu piedalīšanos.

Svarīgākais