Šodien notiks Eiropas dienas festivāls

© f64

Svinot Eiropas dienu Latvijā, šodien notiks Eiropas dienas festivāls.

Šogad Eiropas festivāla radošā komanda pārvietosies pilsētās ar īpaši veidotu mobilu izziņas platformu, piedāvājot izglītojošas nodarbes bērniem, ģimenēm un jebkuram citam interesentam, aģentūru LETA informēja Eiropas Kustības Latvijā pārstāve Liene Valdmane.

Pasākuma laikā ikviens varēs piedalīties konkursos un saņemt balvas, uzzināt daudz jauna un interesanta. Tāpat būs iespēja tikties ar Eiropas lietu ekspertiem un uzdot jautājumus par Eiropu.

Pasākuma rīkotāji aicina piedalīties Eiropas dienas pasākumos no plkst.10 līdz 11 pie tirdzniecības centra "Rīga Plaza", no plkst.11.10 līdz 12.10 pie tirdzniecības centra "Spice", no plkst.13 līdz 17 Jelgavas pilsētas Uzvaras parkā.

Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš atgādina, ka 9.maijs Latvijā, tāpat kā citur Eiropā, ir Eiropas diena. "Tā ir diena, kurā atzīmējam savu piederību brīvai un demokrātiskai Eiropas valstu saimei. Šī Eiropa ir mācījusies no briesmīgā kara un nākotni veido kopā. Aktuālie statistikas dati skaidri parāda, ka arvien vairāk cilvēku Latvijā papildus nacionālai identitātei izjūt arī piederību Eiropai," pauž Gobiņš.

1950.gada 9.maijā Parīzē Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans, apzinoties trešā pasaules kara draudus, kas varētu aptvert visu Eiropu, starptautiskajai presei nolasīja deklarāciju, kurā Francija, Vācija un citas Eiropas valstis tika aicinātas apvienot savu ogļu un tērauda ražošanu, tādējādi ieliekot "pirmo pamatakmeni Eiropas Savienības izveidē". Viņš piedāvāja izveidot pārvalstisku Eiropas iestādi, veicinot sadarbību un kopīgi pārraugot ogļu un tērauda nozares. Šajā dienā sākās mūsdienu Eiropas projekts.

Svarīgākais