Veterinārārste: Bīstamā suņu slimība ir ārstējama

© Publicitātes foto

Vakar medijos parādījās informācija par bīstamu suņu slimību - barības vada paplašīnāšanos, kuras izplatība pēdējā gada laikā ir desmitkāršojusies. "Šai slimībai ir ģenētisks un neiroloģisks raksturs," sarunā ar portālu nra.lv stāsta Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo (istabas) dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore.

"Ja agrāk veterinārārstu praksē šādas suņu saslimšanas bija reta, kolēģi desmit gadu laikā bija sastapušies vien ar pāris gadījumiem, tad pēdējā gada laikā šo gadījumu skaits ir desmitkāršojies," tā L. Konopore.

Slimība skar barības vadu, kas ir cauruļveida orgāns, slimības attīstības fāzē tajā izveidojas kabata, kurā krājas barība - tādēļ suņiem sākas smakšana, rīstīšanās, barības atvemšana un papildus siekalu izdalīšanās.

Veterinārārste raksturo pirmos slimības simptomus: "Sākuma stadijā sunim izmainās balss tembrs, novērojama arī barības atrīšana. Otrajā slimības stadijā suns ēšanas laikā staipa kaklu un barību atvemj, cenšoties to uzreiz vēlreiz notiesāt. Slimajiem suņiem ir pastiprināta ēstgriba, tāpat novērojams liels svara zudums," tā portālam nra.lv stāsta L. Konopore.

Par slimības cēloņiem vēl īstas skaidrības nav - aizdomas šobrīd krīt uz neirotoksīnu iedarbību. 

Kā pozitīvo L. Konopore min faktu, ka šī slimība, laikus to atklājot, ir iespējams ārstēt: "Ja slimība tiek atklāta pēc pirmajām pazīmēm, tad nosakot ātri diagnozi un veicot dažādas terapijas, ar šo kaiti ir iespējams dzīvot. Protams, ka mainīsies suņa ēšanas paradumi, taču ar to noteikti var sadzīvot. Jo vēlāk tiek noteikta diagnoze, jo sarežģītāk ir šo slimību ārstēt. Jāpiezīmē, ka slimības atklāšanai nepieciešams vien rentgena uzņēmums, ar endoskopiju šādus saslimšanas gadījumus var noteikt simtprocentīgi, taču šāda procedūra izmaksās krietni vairāk."

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais