Pērn divreiz vairāk iedzīvotāju konsultējušies par darba iespējām ārzemēs

Pērn ar jautājumiem par darba iespējām ārzemēs pie Eiropas nodarbinātības dienestu tīkla (EURES) konsultantiem Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs visā Latvijā ir vērsušies vairāk nekā divas reizes vairāk interesentu nekā 2008.gadā, aģentūru LETA informēja NVA.

Aģentūras apkopotā informācija liecina, ka 2009.gadā NVA tika sniegtas 20 778 konsultācijas EURES jautājumos, salīdzinoši 2008.gadā NVA tika sniegta 9051 konsultācija EURES jautājumos.

Klienti pērn visvairāk interesējušies par darba iespējām Lielbritānijā, Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā, Vācijā un Īrijā.

Vērtējot iedzīvotāju visvairāk pieprasītās nozares, EURES konsultanti stāsta, ka Latvijas iedzīvotāji vēlas strādāt vienkāršos darbus dažādās nozarēs, kā arī strādāt lauksaimniecībā, būvniecībā, viesnīcu un restorānu pakalpojumu jomā, transporta un medicīnas jomā.

Tai pat laikā NVA uzsver, ka aģentūras rīcībā nav informācijas par to, vai visi klienti, kuri par darba iespējām ir interesējušies, uz konkrēto valsti ir arī devušies.

Jau ziņots, ka, pēc NVA novērojumiem, vislielāko konsultāciju skaitu EURES konsultanti ir snieguši pērn martā - vairāk nekā 2000 konsultāciju. Pēc tam to skaits sarucis, līdz septembrī atkal pakāpeniski sācis pieaugt.

Vēl pirms diviem gadiem darba meklētāji galvenokārt bija ekonomiski aktīvi iedzīvotāji, kuri meklēja īslaicīgu mazkvalificētu darbu ar vēlmi nopelnīt un vēlāk atgriezties dzimtenē. Šiem cilvēkiem bija salīdzinoši vājas svešvalodu zināšanas. Viņi interesējās galvenokārt par darbu Īrijā, Lielbritānijā, Zviedrijā.

2009.gada laikā situācija mainījusies. Darbu meklēja ekonomiski aktīvi iedzīvotāji, kuriem jau ir ģimene un kuri gribēja pārcelties uz citu valsti ar ģimeni. Viņi interesējās par ilgstošām darba iespējām kvalificētā darbā. Darba meklētājiem ir labas valodu zināšanas, un viņus interesē sociālās garantijas. Cilvēkus interesē galvenokārt nevis valsts, bet gan piedāvātais darbs. Cilvēki gatavi braukt pat uz jaunajām Eiropas Savienības valstīm, ja ir atbilstošs piedāvājums.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais