Kontroles nodrošināšana uz ārējās robežas ir izaicinājums

© F64

Patlaban kontroles nodrošināšana uz ārējās robežas ir liels izaicinājums visai Eiropas Savienībai (ES), jo riski konkrētām valstīm un reģioniem ir atšķirīgi, atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Pēc viņa teiktā, nepārtraukti ir jāturpina cīņa pret akcīzes preču kontrabandu, jo tā ir ne tikai drauds Latvijas drošībai, bet gan visai ES, ko var mazināt tikai ar kopīgiem spēkiem.

"Tādēļ mums šī brīža ģeopolitiskajā situācijā jāvelta pastiprināta uzmanība un resursi ES, tostarp arī Latvijas, ārējās robežas stiprināšanai," uzsver finanšu ministrs, piebilstot, ka muitai savā darbībā ir jācenšas nodrošināt līdzsvaru starp kontroles un tirdzniecības veicināšanas pasākumiem, tostarp jānodrošina efektīvu muitas kontroles pasākumu īstenošana, neradot papildu slogu ceļotājiem un uzņēmējiem.

"Gan nesenie ES valstu iekšējie, gan pasaules notikumi un izaicinājumi ir likuši pievērst lielāku uzmanību drošības un aizsardzības jautājumiem visplašākajā nozīmē. Tādēļ likumsakarīgi ir tas, ka muitas dienestu prioritātēm ir jābūt uzdevumiem, kas saistīti ar drošības un sabiedrības aizsardzības nodrošināšanu. ES institūcijām ir jāapvieno spēki un vēl vairāk nekā jebkad jābūt vienotām un atvērtām sadarbībai, lai aizstāvētu pilsoņus un stiprinātu valsts ārējo un iekšējo drošību. Drošība ir svarīga arī mūsu ekonomikas izaugsmei. Konkurētspējīga ES ir droša ES," atzina Reirs.

Ministrs uzskata, ka ir svarīgi, lai muitas iestādes un citas kompetentās iestādes visās valstīs būtu gatavas strādāt kopā un dalīties pieredzē, lai nodrošinātu sabiedrības drošību, izmantotu un dalītos ar pieejamo informāciju, lai atklātu un novērstu terorisma draudus un atklātu smagus noziegumus. Tāpat ir svarīgi informēt par labāko praksi, lai ES var stāties pretī personām un noziedzīgiem grupējumiem, kas nepārtraukti atrod jaunus veidus un ceļus, kā pārkāpt, apiet un ignorēt likumdošanas prasības.

Jau ziņots, ka šodien un rīt Rīgā Latvijas prezidentūras laikā notiks augsta līmeņa muitas vadības seminārs par ES ārējās robežas pārvaldību.

Seminārā piedalīsies ES dalībvalstu muitas dienestu vadītāji un eksperti muitas kontroles jomā, Eiropas Komisijas, tostarp Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai, amatpersonas, kā arī Eiropola un Eiropas Aģentūras operatīvās sadarbības vadībai pie ES dalībvalstu ārējām robežām pārstāvji.

Semināra dalībnieki dalīsies pieredzē par pasažieru un to pārvietoto preču efektīvas kontroles veikšanu uz sauszemes robežas, lidostās un ostās. Tāpat semināra dalībnieki diskutēs gan par muitas dienestu savstarpējo sadarbību, gan par sadarbību ar pārējiem dienestiem, kas iesaistīti ES ārējās robežas kontrolē.

Svarīgākais