Apbalvo 73 barikāžu aizstāvjus

"Šis janvārī ir barikāžu atceres laiks, kuru it īpaši atminas tie, kas tajās piedalījās. Par to dienu nozīmīgumu mēs stāstīsim vēl gadu gadiem, jo, tieši pateicoties jums, mēs varam dzīvot savā valstī. Jūs esat vēstures veidotāji un varat par to stāstīt citiem," pasniedzot 1991. gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmes, teica barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais.

Šogad apbalvojumi piešķirti 73 Latvijas neatkarības aizstāvjiem vai viņu tuviniekiem no Rīgas, Ķekavas, Babītes, Stopiņu, Ogres, Salaspils, Ropažu, Ikšķiles un Bauskas novada.

"Šai piemiņas zīmei nav ne šķiras, ne kategorijas. To saņem gan tās tantiņas, kas aizstāvjiem nesa siltas zeķes un zupu, gan tie, kas tās organizēja. Pilnīgi visiem ir vienādi apbalvojumi, jo tajās dienās mēs visi riskējām vienādi," atzīst R. Zaļais.

Viņš ir viens no četriem piemiņas zīmes valdes locekļiem, kas lemj par zīmju piešķiršanu. Valdē darbojas arī rakstniece un žurnāliste Marina Kosteņecka, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis un Saeimas kancelejas direktors Māris Steins, to vada Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme ir Latvijas valsts apbalvojums, kas izveidots, lai godinātu aktīvos Latvijas neatkarības aizstāvjus 1991. gada janvārī un augustā.