Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zīle: Bēgļu kvotu ieviešana ir bīstama

© F64

Bēgļu kvotu ieviešana ir bīstams risinājums imigrācijas problēmām Eiropā. Šādu viedokli diskusijā "Rietumu radio" pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Kā norāda Zīle, Latvijā un citās Austrumeiropas valstīs ir jūtams Kremļa īstenotais informatīvais karš un šādu kvotu ieviešana radītu iemeslu kritizēt Latviju par iestāšanos "nepareizajā savienībā" un tās valdību par nespēju pasargāt Latvijas iedzīvotājus no bēgļu plūdiem.

"Šis ir ārkārtīgi bīstams jautājums politiskā ziņā, kas ļauj populistiem labajā un kreisajā pusē piebalstot. Es paredzu ļoti nepatīkamu politisko ainu, ja tas tā attīstīsies," sacīja Zīle. "Slāvu tautības cilvēkus Latvijā labi pazīst jau no okupācijas laikiem, taču nepazīstamas tautības raisa ļoti lielas bažas, un to parāda arī savulaik veiktas aptaujas."

EP deputāts Andrejs Mamikins ("Saskaņa") norāda, ka lielā imigrantu plūsma Vidusjūrā ir Eiropas Savienības (ES) maksa par kļūdām, kuras tā pieļāvusi, neizlēmīgi rīkojoties Lībijas krīzes un citu karsto punktu gadījumā. Patlaban Latviju vēl "paglābj" salīdzinoši sliktā ekonomiskā situācija, tādēļ imigranti vairāk cenšas nokļūt Vācijā, Zviedrijā, Lielbritānijā un citās turīgākajās ES valstīs, tomēr, viņaprāt, arī Latvijas sabiedrībai nāksies integrēt šos iebraucējus.

"Viens no vājajiem punktiem ir nevēršanās pret tā saucamajiem vergu tirgotājiem," sacīja EP deputāte Sandra Kalniete ("Vienotība"). "Tā ir organizētā noziedzība, kas patlaban ir palikusi ēnā dažādiem humāniem apsvērumiem. Runa ir par cilvēku dzīvībām, un viņi to izmanto, spoku kuģus sūtot pretī Eiropas krastiem un zinot, ka apsardzes uzdevums ir tos glābt."

Kalniete arī norāda, ka imigrācijas problēmas risināšanai nepieciešams efektīvāk tērēt līdzekļus, ko ES atvēl mazattīstītajām valstīm.

"Šobrīd efektivitāte, kā nauda tiek izmantota, ir ļoti zema," sacīja Kalniete, piebilstot, ka iepriekšējos gados par šo jautājumu atbildīgais komisārs bijis viņas partijas biedrs Andris Piebalgs.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers pavēstījis, ka rosinās visā Eiropas Savienībā noteikt bēgļu kvotas. Latvijas valdības vadītāja Laimdota Straujuma savukārt izteikusies, ka pagaidām nav skaidrs, kā Latvija piedāvās risināt jautājumu par patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotām, vienlaikus neizslēdzot, ka arī Latvijai nāksies uzņemt bēgļus.