Sals paņem arī dzīvību

© Reinis Hofmanis, f64

Viņa drebēja un trīcēja, rokas un seja bija spilgti sarkanas. Pēc izskata pusmūžā, bet patiesībā tikai 29 gadus vecā sieviete, kas salā bija pavadījusi vairākas stundas, jau bija apdullusi. Kad atbrauca ātrā palīdzība, viņa jau bija uz dzīvības un nāves robežas.

Jeļenu no mājas bija izdzinis draugs, viņa neslēpa, ka iedzer. Sākusi dzert, jo viņai atņemtas tiesības uz bērniem, vai otrādi – aukstuma un alkohola dēļ sieviete pat īsti nesaprata, kur atrodas. Salā sēdējusi koka nama pagalmā Latgales priekšpilsētā Rīgā. Ātros izsauca garāmgājēji. Sievietes ķermeņa temperatūra jau bija noslīdējusi bīstami zemu. Sieviete nekādu palīdzību nebija prasījusi, ne arī meklējusi patvērumu. Mediķi saka: tieši alkohols neļauj cilvēkam saprast, ka viņi atrodas bīstamā situācijā, jo ir zudusi paškontrole un cilvēks nejūt, ka tik strauji atdziest. Ķermeņa temperatūrai nokrītoties pat par vienu grādu, tiek traucētas dzīvībai būtiskas funkcijas.

Šonedēļ rekordlielam cilvēku skaitam palīdzību sniegušas Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķu brigādes. Kopumā no pirmdienas līdz ceturtdienai NMP dienesta brigādes sniegušas palīdzību un nogādājušas slimnīcās 46 iedzīvotājus, kuriem konstatēta ķermeņa atdzišana vai apsaldējumi, no tiem visvairāk Rīgas reģionā – 26, Vidzemē – 8, Latgalē – 5, Kurzemē – 2, Zemgalē – 5.

"Diemžēl liela daļa no šiem cilvēkiem ir bijuši alkohola reibumā, pakrītot un aizmiegot uz ielas. Parasti tiek apsaldētas rokas, kājas, kā arī ļoti cieš tā ķermeņa daļa, uz kuras cilvēks ilgstoši guļ sniegā, uz ledainās zemes," stāsta NMP dienesta speciāliste Ilze Bukša. Visbiežāk cietušie ir vīrieši vecumā no 40 līdz 65 gadiem. Ir atsevišķi gadījumi, kad apsaldējumus guvuši arī gados jauni cilvēki, piemēram, kāds 19 gadu puisis, kas bija iemidzis pie Centrālās stacijas Rīgā, arī kāda 26 gadus veca sieviete, taču šādā vecumā nosalušie ir retums.

Ātrās palīdzības mediķi lūdz līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par cilvēkiem, kas guļ uz ielas. Janvāra sākumā ātrie centās glābt kādas sirmgalves dzīvību, kura bija atrasta uz ielas pārsalusi. Nepārbaudīta informācija liecināja, ka viņa uz ielas gulējusi vairākas stundas. Kad ātrie atbraukuši, sieviete bija piesalusi pie zemes. Sieviete slimnīcā nomira.

Cilvēki neaprēķina savus spēkus un izturību, mērojot garus gabalus kājām arī laukos. Tā šonedēļ Viesītes novada Saukas pagastā uz lauka tika atrasts kāda 1947. gadā dzimuša vīrieša līķis. Visticamāk, viņš nosalis. Šonedēļ Daugavpils novada Vecsalienas pagastā uz lauka tika atrasta nosalusi sieviete – viņa pirms neilga laika bija iznākusi no cietuma par nolaidību pret pašas mazmeitu, kuru pirms pāris gadiem ziemas salā atstāja vienu pašu mājās vairākas dienas, un mazā meitenīti nosala.

Rīgas naktspatversmju operatīvie dati liecina, ka pēdējās dienās bezpajumtnieku skaits, kas izmanto naktspatversmes pakalpojumus, bija 686 personas, kas ir par 18,6 procentiem vairāk nekā 2009. gada janvārī. Ja gaisa temperatūra diennaktī ir zemāka par mīnus 15 grādiem, patversmes strādā diennakti. Rīgā nupat ir atvērta vēl viena patversme Bolderājā. Visās patversmēs, izņemot Zilo krustu, uzņem arī cilvēkus alkohola reibumā.

***

IETEIKUMI AUKSTAM LAIKAM

• Jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem – jāvelk siltas drēbes. Kājās nevajadzētu vilkt ciešus un šaurus apavus. Kājās jābūt sausām zeķēm.

• Tiem, kas fiziski strādā ārā un mēdz sasvīst, sasvīdušās drēbes regulāri jānomaina ar sausām.

• Tiklīdz parādās durstīga sajūta ausīs, degunā vai citās ķermeņa daļās, jādodas uz siltām telpām.

• Aukstā laikā nevajadzētu sildīties ar grādīgiem dzērieniem – alkohols paplašina asinsvadus, kas veicina organismā vēl straujāku siltuma atdošanu.

• Ja ir sajūta, ka kāda ķermeņa daļa apsaldēta, nekādā gadījumā to nevajag berzt ar sniegu vai cimdu. Berzējot apsaldētā vieta tiek traumēta un tajā var iekļūt infekcija.

***

KO DARĪT, JA GŪTS APSALDĒJUMS

• Apsaldētā ķermeņa daļa jāietin sausā apģērbā,

• jāsargā no jaunas aukstuma iedarbības.

• Nemasēt, nesildīt, nekustināt apsaldētās vietas.

• Jādod dzert silts un salds dzēriens.

Avots: NMP dienests

Svarīgākais