Lapsa turpina iranizēt Drošības policiju

© F64

Līdzīgi kā Karlsons, vīrelis ar propelleri uz muguras, iranizēja Bokas jaunkundzi, publicists un žurnālists Lato Lapsa iranizē Latvijas Republikas Drošības policiju.

Turklāt arī viņš šim nolūkam izmanto mazās aviācijas sasniegumus. Pagājušajā nedēļā viņa kamerai priekšā tika nostādīts tukls policists, lai tādējādi nebūtu iespējams iemūžināt mašīnas, ar ko apkārt braukā Drošības policijas darbinieki. Šonedēļ L. Lapsa paredzējis lietot dronu. Pašvaldība atļāvusi viņam bezpilota lidaparāta izmantošanu sabiedriskās vietās ar nosacījumu, ja tādējādi netiek traucēti citi iedzīvotāji, un to L. Lapsa nav paredzējis darīt.

Interesi par drošībnieku autoparku publicistam radīja kolēģes Agneses Margēvičas ieraksts tviterī 11. aprīlī:

«Mums ir DP priekšnieks, kurš pārliecinoši runā par ģeopolitiskiem draudiem, bet arī DP darbinieki, kas zīmējas ar BMW un «jumto» iepirkumus.» Kā iepirkumi tiek jumtoti, to L. Lapsa pārbaudīt nevarot, bet ievākt ziņas par drošībnieku autoparku gan neviens nevar liegt. Precīzāk – nedrīkst.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā L. Lapsa uz dažām stundām tika aizturēts par nepakļaušanos «likumiskajām prasībām», proti, viņš policijas telpās ienesa diktofonu, lai vēlāk būtu iespējams pierādīt policistu teikto un darīto, ja tas izrādītos kas nelikumīgs. Viņa praksē tā jau ir gadījies. Sakritības dēļ – blakus telpā tajā laikā tika izklaušināta Agnese Margeviča. Formāli citās lietās, bet jēga tā pati – Drošības policijai patīk pētīt un iebiedēt citus, bet ļoti nepatīk pašai būt par izpētes objektu. Turklāt L. Lapsa ir pārliecināts, ka kļuvis par politiska pasūtījuma objektu. Par to liecina kaut vai pagājušajā nedēļā pret viņu izbeigtais kriminālprocess, ko Drošības policija safabricējusi un uzturējusi divu gadu garumā. Šis ir stāsts par it kā pārkāptu korespondences noslēpumu grāmatā Cits ķēķis, kaut gan patiesībā tas bija kāda uzņēmēja publiskots un vairākām valsts institūcijām nosūtīts iesniegums, kas saturēja Drošības policiju diskreditējošu korespondenci. Pavasarī L. Lapsam tika piešķirts aizdomās turamā statuss, bet nule prokuratūra atzinusi acīmredzamo – ka lietā nav nozieguma sastāva.

Jāatgādina, ka politiķu nemīlēts L. Lapsa tapa, izplatot savas priekšvēlēšanu avīzes, kurās atšķirībā no partiju drukātajām, publicēja nevis slavasdziesmas kandidātiem, bet atgādināja viņu skandālus, atmaskoja alkatību un savtību, lai vēlētājiem būtu iespēja izšķirties par mazāko ļaunumu. Tobrīd arī nostrādāja pasūtījuma galds un L. Lapsa iekļuva melnajā sarakstā. Kurš konkrēti pasūtījis izrēķināšanos un lietu safabricēšanu pret viņu, žurnālists nezina: «Vai tā ir Āboltiņa vai Kampars, es pateikt nevaru.» Un jautājums arī vēl esot – kurš kuram ir jumts. Politiķi specdienestiem vai otrādi. To noskaidrot, protams, ir sarežģītāk par drona lidināšanu virs Drošības policijas automašīnām. Kaut gan arī te jārēķinās ar iespējamiem šķēršļiem. L. Lapsa pieļauj, ka policija varētu kavēt viņa drona lidojumu un filmēšanu, palaižot gaisā korpulentu policistu ar gaisa balona palīdzību.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais