Skolotājs: ja datora nebīsies, būs jauns draugs

Skolotājs Dainis Olders skolniecei Martai Melgalvei ierāda, kā ieslēdzams dators un kā darbojas pele un klaviatūra © Publicitātes foto

Rīdzinieks Dainis Olders kļuvis par datorzinību skolotāju senioriem un kopā ar kolēģi jau novadījis pirmo stundu jaunajā Rīgas aktīvo senioru alianses (RASA) datorklasē. «Galvenais – nenobīties no datora, arī ja jūs to redzat pirmoreiz dzīvē,» seniorus uzmundrina D. Olders.

Uzsākot septīto datora prasmju iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! projekta gadu, ir sākusies reģistrācija bezmaksas kursiem Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs. Latviešu un krievu valodas plūsmās Rīgas un tās apkārtnes interesentiem mācības notiks RASA jaunajā datorklasē Rīgā, Cēsu ielā (klases remontu un iekārtošanu biedrībai dāvinājis Lattelecom). Savukārt katrā no reģionu pilsētām – Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā un Cēsīs – mācības tiks nodrošinātas 100 dalībniekiem, un tās notiks skolu datorklasēs. Atbilstoši katra seniora pieredzei un prasmēm apmācības notiks trīs līmeņos: pirmajā līmenī senioriem nav nepieciešamas zināšanas par datoru, otrajā līmenī – jāmāk datoru ieslēgt un izslēgt, prast rīkoties ar tastatūru un peli, ieiet internetā, bet trešais līmenis jau ir domāts ekspertiem, kuri prot darboties ar datoru, orientējas tīmeklī un lieto epastu.

Atšķirībā no citiem gadiem šoreiz senioru apmācīšanā ir iesaistīti paši seniori – Rīgā RASA aktīvie seniori gan organizēs apmācību norisi, gan pasniegs datorzinību stundas. «Šis projekts labi iekļaujas mūsu biedrības misijā – labklājības veicināšana un sociālā palīdzība, un datora zinības veicina labklājību un senioru iekļaušanos,» saka RASA vadītāja Terēzija Mackare. «Mēs augam un pilnveidojamies, trīs gadu laikā datorzinības apguvuši jau 250 mūsu biedru. Ir tāda prātula: mēs nevaram izmainīt laika ritmu, mums atliek tajā iekļauties!» Lauku reģionos nav pieejami bankomāti, protams, arī skaidra nauda senioram ir nepieciešama, taču ar datoru un zināšanām ļoti daudzas problēmas var atrisināt, ir pārliecināta alianses vadītāja. Viņa arī uzskata, ka šis projekts mazina sociālo spriedzi valstī, jo seniori saņem atbalstu, uzmanību.

Reģionos mācības tiks nodrošinātas pilsētās ar aktīvākajiem senioriem, jo pieredze liecina, ka mazajos novados un pilsētās ir grūtības noformēt mācību norisei nepieciešamo grupu skaitu, bet RASA kā sadarbības partneri Rīgā izvēlēti, veicinot aktīvu senioru iesaisti sabiedriskajās norisēs, stāsta Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Savukārt labklājības ministram Uldim Augulim ir prieks, ka seniori ir kļuvuši tik aktīvi, ka uzņēmušies jau paši vadīt projektu un apmācīt citus seniorus. Lattelecom arī turpmāk nodrošinās mācību materiālu izstrādi un druku, konsultēs skolotājus darbam ar izstrādāto mācību programmu un senioriem, kā arī segs ar projekta īstenošanu saistītos izdevumus. Savukārt RASA turpmāk reģistrēs dalībniekus, koordinēs mācību grupas un nodrošinās mācības. Pieslēdzies, Latvija! mācības plānots uzsākt maija beigās.

«Pusgadu esmu RASA biedrs, un vadītāja mani aicināja iesaistīties šī projekta norisēs,» Neatkarīgajai atklāj Dainis Olders. «Jā, tā nav nejaušība, jo man jau ir sena pieredze ar datoriem, 17 gadus Rīgas Tehniskajā universitātē esmu pasniedzis studentiem lietišķās datorzinības. Tagad, būdams pensijā, nemaz nevēlos sēdēt mājās, gribu būt aktīvs, darbojos arī vēl citā senioru projektā saistītā ar mūžizglītību. Datoru ikdienā lietoju arī pats, spēles gan nespēlēju, bet strādāju – rakstu projektus, veidoju prezentācijas. Saviem nākamajiem skolēniem iesaku no datora nebīties un nebaidīties, pacensties pierast pie tastatūras, peles, un tad dators kļūs par draugu un padomdevēju.»

Latvijā

VSIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) ir izsludinājusi apjomīgu iepirkumu ceļu apgaismojuma uzturēšanai un modernizācijai. Vieni no pretendentiem esot Valsts kontroles izgaismoto dārgo auto elektrouzlādes staciju būvētāji – SIA “Reck”.

Svarīgākais