Izsit robu narkotiku tirgū

Priekšplānā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe un tālāk VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis trešdien stāstīja un rādīja tādu narkotiku kravu, kāda atgādināja par reportāžām no Dienvidamerikas © Arnis Kluinis

Latvijas Republikas atjaunošanas gadadienas priekšvakarā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvalde stāstīja un rādīja lielu darba uzvaru – kontrabandistiem atņemtus 1115 kilogramus hašiša.

Kādreiz Padomju Savienībā arī noziegumu apkarošana tika veltīta Oktobra revolūcijas gadadienām un komunistu partijas kongresiem. Latvija nav gluži to valstu skaitā bijušās PSRS teritorijā, kur šī tradīcija pārmantota pilnībā, bet apsveicams ir katrs rekords. VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis un Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe vakar apgalvoja, ka vairāk par tonnu narkotiku 8–12 miljonu eiro vērībā iepriekš nav pārtverts nevienā no Baltijas valstīm vismaz kopš to neatkarības atjaunošanas 1990. gadā. Ziņu aģentūra LETA aktualizēja savā arhīvā glabāto informāciju, ka 2010. gada 16. aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā atrasti 202,5 kilogrami kokaīna – tātad mazāk pēc apjoma, bet toties vairāk pēc melnā tirgus cenas, kas tā laika latos novērtēta uz 14 miljoniem latu jeb 20 miljoniem eiro. Toreiz notverti arī divi ar kravu saistīti cilvēki, kuriem piespriesti cietumsodi.

Šoreiz tieši pie kravas pārpakošanas pieķerti seši cilvēki, kuriem piemērots ne tikai aizdomās turamo statuss, bet arī apcietinājums. Vēl divi cilvēki izsprukuši un tiek meklēti. Muitas policija vakar izplatīja viņu fotoattēlus un tālruņu numurus, pa kuriem policija lūdz ziņas, kas varētu palīdzēt viņu atrašanā. Šo cilvēku rīcība kvalificēta pēc likumpanta, kura pārkāpšana paredz ieslodzījumu līdz 12 gadiem. Katra atsevišķā cilvēka vainas noteikšanai vēl jāveic daudz darbību lietas izmeklēšanā un cilvēku tiesāšanā.

Būtu par daudz prasīt no Muitas policijas atklāt to, kas pievērsis viņu uzmanību kādai kravas automašīnai, kurā pāri visai Eiropas Savienībai no Spānijas uz Latviju tika vesti dienvidu augļi. Šīs kravas pavaddokumenti atbilduši visām prasībām, un arī augļi kravā bijuši, bet aiz tiem nomaskēti 665 cieši sapresēta hašiša iesaiņojumi. Policisti aizturējuši cilvēkus, kad tie pārvietojuši hašiša iepakojumus no kravas automašīnas uz slēpņiem speciāli pārbūvētā mikroautobusā ar dubultsienām. Hašiša izcelsmes vieta ir Ziemeļāfrika, bet ieplānotā patērēšanas vieta droši vien Krievija. Iepriekš gan Latvijas, gan Lietuvas muitnieki ir noķēruši cilvēkus, kuri devās uz Krieviju ar paslēptu hašišu porcijās ap 100 kg. Šoreiz policijai izdevies nobloķēt augstāku posmu narkotiku tranzītā.

Pēc Muitas policijas vērtējuma, vairāk nekā tonna hašiša būtu nesamērīgi daudz Latvijas tirgum. Šejienes narkotiku mazumtirdzniecības tīklā varētu ieplūdināt mazāko daļu no pārtvertā sūtījuma. Narkotiku mazumtirdzniecības apkarošana Latvijā nav muitas, bet Valsts policijas kompetencē. Tās struktūrvienības tagad varēs sekot, kā mainījusies un mainīsies hašiša cena mazumtirdzniecībā. Kravas kopējais novērtējums 8–12 miljonu eiro līmenī atbilst šīs vielas cenām dažādos vairumtirdzniecības ķēdes posmos no izcelsmes vietas līdz mazumtirgotājiem, bet tie no narkotiku lietotājiem prasot cenu starp trim un 24 eiro par gramu atkarībā no narkotiku pieejamā daudzuma. Tagad hašiša cenai Latvijā būtu jāceļas un jāieinteresē nākamie piegādātāji par spīti nepatikšanām, ko nupat piedzīvojuši iepriekšējie narkotiku pārvadātāji.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais