ĀM nepalīdz Nepālā palikušajiem latviešiem

© Facebook.com; Jūlija Grinbergs; ekrānšāviņš

Vakar medijus pāršalca satraucoša ziņa, ka šobrīd Nepālā atrodas latviešu ceļotāju grupa sešu cilvēku sastāvā un viena no tās dalībniecēm - Jūlija Grinberga savā facebook lapā atklāja, ka Latvijas valsts ir atteikusi palīdzību. Portāls nra.lv sazinājās ar Latvijas Ārlietu ministriju, kur noskaidrojās, ka pašreizējā situācijā palīdzēt tautiešu grupai tik tiešām neesot iespējams.

Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis sarunā ar portālu nra.lv atklāj, ka ministrija šobrīd risina jautājumu par latviešu nogādāšanu drošā vietā: "Mēs uzturam kontaktus gan ar šo grupu, gan mūsu vēstniecību Deli. Šiem cilvēkiem ir nodrošināts dzeramais ūdens un ēdiens, kā arī medikamenti. Jāapzinās, ka glābēju prioritāte ir cietušo glābšana un evakuēšana. Šajā situācijā šie cilvēki vēlas, lai viņus evakuētu par valsts līdzekļiem, taču tas pagaidām nav iespējams," uzsver ĀM pārstāvis. Visticamāk, no šī ministrijas komentāra caur rindām ir jāsaprot - tā kā neviens no latviešiem nav cietis, traumas nav gūtas un dzīvībai briesmas nedraud, tad mūsu valstspiederīgajiem nāksies vien nedaudz paciesties, jo ūdens un pārtika šiem cilvēkiem ir nodrošināta.

Tikmēr Jūlija Grinberga informē, kāda veida palīdzība šobrīd grupai nepieciešama: "Mums ir nepieciešams helikopters no mūsu dzīves vietas uz Katmandu lidostu, tieši pirms mūsu izlidošanas datuma 06.05. Mūsu izlidošanas datums bija 12.05., bet mēs esam jau vienojušies ar Turkish Airlines, ka viņi ir gatavi paņemt mūs 06.05. Otrais variants - pievienot mūs kādai no citas valsts grupām, kura var mūs evakuēt ātrāk."

ĀM pārstāvis I. Lasis šobrīd komentē: "Ārlietu ministrija turpina uzturēt kontaktus ar visiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri šobrīd atrodas Nepālā – saziņa notiek tieši vai ar paziņu un tuvinieku Latvijā starpniecību. Ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju par 6 Latvijas valstpiederīgajiem , kuri šobrīd atrodas Namče bazārā (Namche Bazaar), Ārlietu ministrija pilnībā noraida pārmetumus par palīdzības atteikšanu. Saziņa notiek nepārtraukti un tiek meklēti risinājumi, tajā skaitā ar šīs grupas brauciena organizētāju no uzņēmuma virsotne.lv. Šiem tūristiem no Latvijas, kā arī citu valstu tūristiem, tiešas briesmas nedraud, viņi atrodas drošībā  un viņiem pieejams dzeramais ūdens un pārtika. Nepālā, tajā skaitā ar starptautiskās sabiedrības atbalstu, šobrīd visas pūles un spēki tiek veltītas palīdzības sniegšanai ievainotajiem. No minētā rajona Nepālas valdība neplāno evakuēt cilvēkus, arī citas Eiropas valstis sākotnēji neplānoja evakuēt cilvēkus no Luklas vai Namče bazāra, jo no Luklas lidostas ir atjaunota avio satiksme ar Katmandu un Nepālā ir vietas, kas zemestrīces laikā ir daudz vairāk cietušas."

Vienlaikus, pēc Latvijas vēstniecības Indijā iniciatīvas šodien, 29.aprīlī Deli notika kārtējā ES dalībvalstu konsulāro amatpersonu sanāksme, lai  koordinētu atbalsta sniegšanu ES pilsoņiem Nepālā.  Latvijas un Polijas vēstniecības šodien lūgs Nepālai piešķirt gaisa transportu ES pilsoņu, tajā skaitā alpīnistu, nogādāšanai no Namče bazāra uz tuvāko lidostu Luklu. Tas varētu prasīt vairākas dienas, jo galvenā uzmanība šobrīd vērsta neatliekamās palīdzības sniegšanu ievainotajiem. Ārlietu ministrija aicina pret šo situāciju izturēties ar izpratni. Ja Latvijas ceļotāji vēlas ātrāk izceļot no Namče bazāra, transporta izmaksas jāsedz pašiem, izmantojot vietējos pakalpojumu sniedzējus. Ja nepieciešams, transporta  izdevumu segšanai  ir iespējams saņemt valstij atmaksājamus finanšu līdzekļus.

Saskaņā ar Latvijas vēstniecības Indijā rīcībā esošo informāciju, ko sniegušas Nepālas institūcijas, Namče bazārs atrodas ne vairāk kā 2 dienu gājiena attālumā no Luklas lidostas, atkarībā no kāpēju fiziskās kondīcijas. Luklas lidostā var nākties gaidīt vairākas dienas, jo šī lidosta tiek uzskatīta par vienu no pasaules bīstamākajām lidostām straujo laika apstākļu maiņas dēļ. Arī normālos apstākļos lidosta ne vienmēr ir sasniedzama ar lidmašīnu, tomēr tur kursē gandrīz regulāra helikopteru satiksme. 

Tiesa, sociālo tīklu lietotājus ĀM reakcija ir saniknojusi.

Dace Freimane: sviests un vilšanās ĀM darbā. Varbūt jāiet piketēt? Gaidu jūs sveikas un veselas atpakaļ.

Alla Krūmiņa: Starp rindam lasit vajadzeja-  naudas nav un nebus. Tieciet pasi no turienes

Kārlis Saulītis: Pilnīgs sviests. Tikko noskatījos LNT ziņās, kur laiku tērēja ĀM preses sekretārs Lasis. Nu tā tak ir ņirgāšanās. Viņš man pirms 9gadiem īrijā kautko līdzīgu murmināja, uz ko vienkārši atmetu ar roku. Pilnīga nulle, lai kaut ko tāds izdarītu. Tā viņam ir iekalta frāze, mēs uzturam kontaktus ar tuvieniekiem... Reāli kauns. labāk nebūtu vispār tad neko teikuši.

Agita Grinšpona: Kad pienāk kārtējās vēlēšanas vai jāatvelk nodokli, tad pilsoni ir vajadzīgi, bet kad valsts pilsoniem ir jāpalīdz, tad muld tukšas fràzes . Kauns par tādu Valsts attieksmi! Mīllie turaties , gaidām mājās sveikus un veselus!

Džineta Heringa: Es ceru, ka mums visiem kopīgi izdosies Jums palīdzēt un nokļūsiet atpakaļ mājās.

Tiesa, kamēr Latvija par savu valstpiederīgo likteni uztraucas visnotaļ pasīvi, tikmēr no Nepālas galvaspilsētas Katmandu izlidojušas divas Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas lidmašīnas ar Krievijas un vairāku citu valstu, arī Latvijas, pilsoņiem, kas pēc postošās zemestrīces nolēmuši pamest Himalaju valsti, paziņoja Krievijas vēstniecība Nepālā.

Lidmašīnās atrodas 128 Krievijas, Kazahstānas, Tadžikistānas, Uzbekistānas, Latvijas, Ukrainas un Izraēlas pilsoņi, teikts vēstniecības paziņojumā.

Jāpiezīmē, ka Luklas lidosta vairākos interneta portālos tiek saukta par pasaulē bīstamāko. 

Svarīgākais