LTRK atturas no komentāriem par partiju centieniem VID vadītāja amatā virzīt savus pārstāvjus

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla organizācija, tāpēc atturas komentēt vienas vai otras politiskās partijas centienus Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzīt savus pārstāvjus, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja kameras sabiedrisko attiecību vadītāja Lita Kokale.

Kā ziņots, publiskajā telpā izskan dažādi politisko partiju viedokļi par finanšu ministra Einara Repšes (JL) lēmumu rosināt atstādināt no amata VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu un par disciplinārlietā konstatēto pārkāpumu nozīmīgumu.

Kokale, atturoties no komentāriem par konkrēto gadījumu, uzsvēra, ka LTRK vienmēr ir iestājusies par to, lai valsts amatpersonas izraudzītos atklāta konkursa veidā, kur ikvienam interesentam tiek sniegta iespēja pieteikties vakantajam amatam.

Tāpat LTRK skatījumā pretendentu atlase ir jāveic nevis vienam vai atsevišķiem cilvēkiem, bet pietiekami daudzskaitlīgai konkursa komitejai, kas pēc sabiedrībai skaidriem kritērijiem izvēlas atbilstošāko pretendentu uz vakanto amatu.

Uzņēmēju organizācija uzsver, ka pašlaik VID ir ļoti daudz darba, jo ir veiktas būtiskas izmaiņas nodokļu politikā, kas jāizskaidro uzņēmējiem, norit iestādes reformas, kā arī nodokļu iekasēšanas process neuzrāda valsts pārvaldē prognozētos rezultātus.

LTRK skatījumā tieši lielais darba apjoms ir viens no iemesliem, kāpēc iestādei steidzami nepieciešams spējīgs, kvalificēts un labs vadītājs, kas šā brīža ekonomikas apstākļos spētu modelēt nodokļu politiku un Finanšu ministrijai, kas atbildīga par reformu iniciēšanu Latvijas nodokļu politikā, sniegt konstruktīvus, nodokļu maksātājiem izpildāmus un pašam VID viegli un ātri administrējamus nodokļu samaksas priekšlikumus.

Vienlaikus tiek norādīts, ka uzņēmēji sagaida uz klientu orientētu VID attieksmi, skaidrojot veiktās izmaiņas nodokļu politikā un veicot nodokļu administrēšanu, pakalpojumu ērtu pieejamību arī uzņēmējiem, kas darbojas reģionos, un birokrātijas mazināšanos dienesta darbā.

Kā ziņots, lai gan Repše paziņoja, ka viņš nav mainījis viedokli jautājumā par Jakāna atbrīvošanu no amata, Tautas partija (TP) koalīcijas sanāksmē pirmdien lūgs atlikt uz nedēļu un neskatīt valdības sēdē jautājumu par Jakāna atbrīvošanu no amata, apstiprināja TP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde vakar vakarā nolēma lūgt sniegt tai papildus informāciju par iespējamajiem Jakāna pārkāpumiem.

Tikmēr, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, Repše varētu rosināt Jakānu nevis atbrīvot no amata, bet gan rotācijas ceļā iecelt kādā citā postenī, ko var izdarīt arī bez viņa piekrišanas.

Tā kā pastāv liela iespēja, ka Jakāns savu atbrīvošanu no amata apstrīdēs tiesā, turklāt daļa politiķu bažījas, ka viņš tiesā varētu arī uzvarēt, tiekot izvērtētas iespējas Jakānu rotācijas ceļā iecelt citā postenī. Kā norāda aģentūras LETA avoti, rotāciju tiesā ir daudz grūtāk apstrīdēt nekā atbrīvošanu no amata, kur ir jābūt dzelžainiem pierādījumiem, ka persona tiešām ir nodarījusi kaitējumu valsts civildienestam.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, ZZS kopumā sliecoties neatbalstīt Jakāna nomaiņu, kas arī esot iemesls, kāpēc "Jaunais laiks" meklējot citas iespējas, kā Jakānu nomainīt VID vadītāja amatā, un izvērtē rotācijas iespējas. TP jau ir paziņojusi, ka neatbalstīs Jakāna nomaiņu, sekojoši Repšes iecerei par Jakāna atbrīvošanu valdībā pietrūkst balsu.

Kā ziņots, nākamās nedēļas, 19.janvāra, valdības darba kārtībā iekļauts finanšu ministra Repšes virzīts jautājums par Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora Jakāna atbrīvošanu no amata.