Ārsti: no vakcīnu komplikācijām bērni nav miruši

© F64

No vakcīnu blakusparādībām vai komplikācijām Latvijā nav miris neviens bērns, uzsver Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģe Dace Zavadska. Savukārt no infekciju slimībām, pret kurām ir vakcīnas un vakcināciju apmaksā valsts, pēdējo vairāk nekā desmit gadu laikā miruši 35 bērni.

Bērnu slimnīcas dati liecina, ka no infekciju slimībām mirušie bērni nav bijuši vakcinēti vai par vakcināciju nav bijis nekādu datu. Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas studenti izpētījuši, ka Bērnu slimnīcā pēdējo gadu laikā ārstējušies vairāk nekā 700 bērnu ar infekcijām, pret kurām valsts nodrošina bezmaksas vakcināciju. Vidēji bērni slimnīcā pavada astoņas dienas, un 99 procentos gadījumu bērniem bija nepieciešama zāļu ievadīšana vēnā, daļa bērnu – īpaši, kuri saslimuši ar difteriju vai garo klepu – ārstējas intensīvās terapijas nodaļā. «Saslimušo bērnu vidū ir gan tādi, kuriem nevarēja izdarīt vakcināciju, gan tādi, kuriem lēmumu nevakcinēt pieņēma vecāki. Ja mēs dzīvotu viduslaikos, tikai puse no bērniem, kuri sāk mācības pirmajā klasē, satiktos arī skolas izlaidumā, jo tolaik infekcijas aiznesa bērnu dzīvības. Tagad mēs dzīvojam diezgan mierīgā laikā no infekciju viedokļa, jo vēsturiski, pateicoties plašai vakcinācijas aptverei, neredzam lielas nelaimes, plašu infekcijas slimību izplatību,» uzsver Bērnu slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja profesore Dace Gardovska. Vairākās Rietumeiropas valstīs pašlaik vērojama masalu epidēmija, kas izvēršas tieši tāpēc, ka kādā noteiktā laika sprīdī bērni dažādu nostāju dēļ nav vakcinēti. Ir reģistrēti arī nāves gadījumi. Tagad vecāki stāv rindās pēc potēm.

Tomēr arī Latvijā mediķi ir satraukti, jo pēdējos gados parādījusies tendence par vakcināciju nejautāt ārstiem, nemeklēt speciālistu konsultācijas, bet izlasīt internetā, kur plaši aktivizējas vakcinācijas pretinieki. «Mēs pretim varam likt zinātniskos pierādījumus, un tādu ir ļoti daudz, turklāt vakcīnas ir visvairāk pētītais medikaments,» uzsver D. Gardovska. Viņa atgādina, ka neviena vakcīna patiešām nepasargā no saslimšanas 100 procentu apmērā un šo it kā vājo punktu izmanto vakcinācijas pretinieki. 

Bērnu slimnīca izveidojusi Bērnu vakcinācijas centru, lai konsultētu vecākus un mediķus par vakcināciju. Centra vadītāja D. Zavadska saka: pēdējos gados pieaug bērnu skaits, kuriem medicīnisku iemeslu dēļ vakcināciju nevar veikt vai tā jāveic pēc individuāla plāna. Bērni, par kuru vakcinēšanu noteikti ir jākonsultējas, ir tie, kuri slimo ar hroniskām slimībām (diabēts, astma, sirds slimības), priekšlaikus dzimuši mazuļi, bērni, kuriem ir alerģijas. Ir gadījumi, kad tieši pirmā vakcinācija atklāj nopietnu bērna saslimšanu. Infektoloģe min bērnus ar iedzimtu kombinētu imūndeficītu, kuriem vakcinācija var radīt smagas komplikācijas. Latvijā gadā piedzimst vidēji viens šāds bērniņš. «Tieši vakcīnas blaknes parāda, ka šim bērnam ir šī saslimšana, tā varbūt atklātos vēlāk, un, zinot šo informāciju, mēs, protams, šādu bērnu nevakcinējam, bet iepriekš nav iespējams pateikt, ka bērns ir slims.» Gadā notiek 800 000 vakcinēšanu, bet ir ziņots par 60 nevēlamām blaknēm, galvenokārt augstu temperatūru, apsārtumu. «Mēs esam ļoti ieinteresēti, lai par visām komplikācijām pēc vakcinācijas mums, ārstiem, būtu zināms. Noteikti vajag ziņot, jo tad tiek veikta izpēte, kas bijis par iemeslu,» uzsver D. Gardovska. 

Reģistrētie nāves gadījumi no infekciju slimībām, pret kurām ir vakcīnas (2000.–2014.)

Tuberkuloze 6

Difterija 5

Garais klepus 2

B tipa Haemophilus influenzae infekcija 1

B hepatīts 3

Rotavīrusu infekcija 2

Gripa 15

A hepatīts 1

Visi bērni bija nevakcinēti vai arī nav bijuši dati par vakcināciju

Avots: Bērnu slimnīca

Svarīgākais