Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Antāne kļuvusi par prezidenti

© F64

Prezidentes godpilno amatu sabiedriskajā organizācijā Baltijas Asociācija – transports un loģistika (BATL) šā gada sākumā ieguvusi bijušā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža padomniece, nu jau likvidētās Reformu partijas valdes locekle un Rīgas mēra amata kandidāte Inga Antāne.

Tādējādi I. Antānes nopelni, dodot attiecīgus padomus ministram E. Sprūdžam, tagad pēc amata zaudēšanas guvuši atbilstoši cienīgu novērtējumu.

Antānes–Ciniņa tandēms

BATL ir viena no tranzīta nozares lobija organizācijām, kurā apvienojušies tikai ar Ventspils ostu saistīti uzņēmumi, kuru vadītāji un kontrolējošās personas jau ilgus gadus visdažādākajām metodēm cīnās pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, mēģinot panākt viņa izstumšanu no politikas.

Savukārt I. Antāne ir viena no tām personām, kura ministra padomnieces statusā veica pavisam reālus pasākumus, lai dabūtu A. Lembergu prom no Ventspils mēra amata. Nepārprotami I. Antāne ir viena no autorēm E. Sprūdža vienīgajam dokumentam augstajā ministra amatā, kas spēja izpelnīties plašāku rezonansi, – 2012. gada oktobra rīkojumam par A. Lemberga atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata. Kā zināms, arī šis eksministra vienīgais zināmais darbs tiesu procesos jau ir cietis pilnīgu fiasko.

BATL valdes prieksšēdētājs ir Edgars Ciniņš – viena no pavisam nedaudzajām Šveices advokāta Rudolfa Meroni uzticamības personām, kura iecelta augstos amatos iepriekšminētajos Ventspils ostas uzņēmumos. Pārējie BATL valdes locekļi ir iepriekšminēto uzņēmumu menedžeri Ivars Landmanis, Aivars Gobiņš, Vladislavs Šafranskis.

Nauda ripo

Pirmie signāli, ka A. Lemberga oponenti caur BATL atalgo I. Antāni par viņas pūlēm, kļuva redzami šā gada sākumā, kad kļuva publiski pieejama I. Antānes valsts amatpersonas deklarācija, atstājot amatu. Tajā atspoguļojās, ka Reformu partijas valdes locekle no BATL saņēmusi 4,5 tūkstošus eiro atalgojumu. Būtiski ir arī tas, ka I. Antāne līdz pagājušā gada 2014. gada maijam ieņēma Rīgas brīvostas valdes locekles amatu. Tieši šajā amatā viņa pērn saņēmusi arī vislielāko atalgojumu – 17 000 eiro (pamatdarbā kā ekonomikas ministra padomniece – tikai 11 2667 eiro).

Atbilstīgi BATL 2013. gada pārskatam (Lursoft dati liecina, ka 2014. gada pārskata iesniegšana nav reģistrēta) šīs organizācijas biedri ir vairāki ārvalstu komersanti, kuru kapitāla daļas ir arestētas un nodotas glabāšanā plaši pazīstamajam Šveices advokātam R. Meroni, – Belegginsmaatshchappij Geit B.V, Yelverton Investment B.V., Yelverton Investments B.V., Elektrotech Limitted. Tāpat BATL biedri ir Ventspils ostas uzņēmumi, kurus, balstoties uz arestētās mantas glabātāja tiesībām, kontrolē R. Meroni (tostarp, ieņemot padomes priekšsēdētāja amatu), – Kālija parks, Ventspils tirdzniecības osta (VTO), Ventbunkers, Latvijas naftas tranzīts un vēl četri šo kompāniju meitasuzņēmumi. Vienīgais BATL biedrs, ko nekontrolē R. Meroni, ir Ventspils Grain Terminal, kura valdes priekšsēdētājs toties ir sens A. Lemberga apkarotājs – Ventspils domes opozīcijas deputāts Vladislavs Šafranskis.

BATL ieņēmumi 2013. gadā bijuši tikai divi ziedojumi pa 6000 latu no Kālija parka un VTO, kā arī biedru naudas – 61 850 latu. Būtiska daļa no šiem ieņēmumiem – 20 401 lats – tērēta gada pārskatā neminēta laikraksta izdošanai.

Viens no R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem SIA Airtech 2013. gadā «mediju pakalpojumiem» tērējis vēl lielākas summas – gandrīz 400 000 latu. Neatkarīgās aptaujātie mediju un sabiedrisko attiecību speciālisti visi kā viens atzina, ka 400 000 latu gadā «mediju pakalpojumiem» ir milzīga summa un par šādu summu sabiedrisko domu var pagriezt, «kādā virzienā vajag».

Finansē politiku

Bagātīgus atalgojumus no R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem saņem arī citi politiķi, kuri pēc tam sponsorē politiskās partijas.

Atbilstīgi valsts amatpersonas deklarācijai par 2013. gadu bijušais Reformu partijas politiķis, Ventspils domes deputāts Vladislavs Šafranskis no R. Meroni trim kontrolētajiem uzņēmumiem kopumā saņēmis 30 000 latu. Cits mūžīgais A. Lemberga oponents, politiķis Aivis Landmanis no diviem R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem saņēmis kopumā 84 000 latu. Savukārt viņa brālis Ivars Landmanis, kurš bija Ventspils domes deputāts iepriekšējā sasaukumā, no diviem R. Meroni kontrolētajiem uzņēmumiem saņēmis 23 000 latu.

Bagātīgais atalgojums radījis iespējas sponsorēt partijas. Tā Latvijas Reģionu apvienībai A. Landmanis pērn ziedojis 4600 eiro, viņa sieva Līva – 850 eiro, bet viņa brālis Ivars – 800 eiro. Iepriekš visi trīs Landmaņi ziedoja I. Antānes pārstāvētajai Reformu partijai: Aivis – 7500 latu, Līva – 4000 latu, bet Ivars – 1500 latu. Savukārt V. Šafranskis Reformu partijai ziedojis 8000 latu.

Iepriekšminētā Edgara Ciniņa oficiāli šķirtā sieva ir Ventbunkera valdes priekšsēdētāja Eva Ciniņa. Viņas māsa Liene Anševica Reģionu apvienībai ziedojusi 600 eiro. Savukārt Ventbunkera valdes locekļa E. Ciniņa pusbrālis Raimonds Kalniņš Reģionu apvienībai ziedojis 4400 eiro. R. Kalniņš strādā R. Meroni kontrolētajā a/s Ventspils tirdzniecības osta pavisam necilā amatā – par projektu vadītāju.