VESELĪBA: Bērnam implantē plaušu artērijas vārstuli

Plaušu artērijas vārstuļa implantāciju 15 gadus vecai pacientei veica Bērnu slimnīcas kardioķirurgi Valts Ozoliņš, Lauris Šmits un Normunds Sikora © Bērnu Klīniskā Universitātes slimnīca

Pirmo reizi Latvijā Bērnu slimnīcas kardioķirurgi bērnam ar kombinētu sirdskaiti veikuši sarežģītu transvazālu sirds operāciju – plaušu artērijas vārstuļa implantāciju. Līdz šim līdzīgas operācijas veiktas, atverot krūškurvi un pieslēdzot pacientu mākslīgai asinsritei.

Lietojot šo jauno tehnoloģiju, plaušu artērijas vārstuli 15 gadus vecai pacientei implantēja caur kājas vēnu bez ķirurģiskas iejaukšanās. Meitene pēc veiktās manipulācijas jūtas ļoti labi un jau trešajā dienā pēc operācijas izrakstīta mājās. Pēc ķirurģiskās operācijas, kas šādos gadījumos tika lietota iepriekš, ārstēšanās slimnīcā parasti ilga apmēram divas nedēļas, no kurām vairākas dienas bija jāpavada intensīvās terapijas nodaļā. Turklāt atvērta tipa operācijas laikā vienmēr paredz asins zudumu, tāpēc parasti šādās operācijās būtu nepieciešama asins pārliešana. No tā šajā gadījumā varēja izvairīties.

Bērnu slimnīcas Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Valts Ozoliņš stāsta, ka vidēji ik gadu Bērnu slimnīcā bērniem ar dažādām sirdskaitēm tiek veiktas aptuveni divsimt operācijas, no kurām simts ir atvērtas sirds operācijas, tikpat minimāli invazīvas – bez ķirurģiskas iejaukšanās. Šobrīd Eiropā un pasaulē strauji attīstās minimāli invazīva vārstuļu implantācija, un tā ir ļoti būtiska tehnoloģija modernajā bērnu kardioloģijā, īpaši gadījumos, kad iepriekš jau veiktas sarežģītas iedzimtu sirdskaišu primāras ķirurģiskas korekcijas.

Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnika ir vienīgā vieta Latvijā, kur bērniem no dzimšanas līdz pat 18 gadu vecumam nodrošina sirdskaišu ārstēšanu stacionārā un ambulatori. Klīnikas speciālisti konsultē grūtnieces ar aizdomām par sirds patoloģiju auglim, jaundzimušos, kā arī bērnus un pusaudžus dažādos vecumos. Klīnikā tiek veikta visu veidu sirds un asinsvadu diagnostika, izmantojot elektrokardiogrāfijas, ehokardiogrāfijas, holtera monitorēšanas un citus izmeklējumus, konsultēti un ārstēti bērni ar iedzimtām sirdskaitēm, kardiomiopātiju (sirds muskuļa slimība), iegūtām sirdskaitēm un sirds ritma un vadīšanas traucējumiem.

Katru gadu klīnikas speciālisti ambulatori konsultē vairāk nekā 4500 bērnu, savukārt stacionārā ārstējas vidēji 1600 bērnu ar dažādām sirds un asinsvadu sistēmas patoloģijām.

Svarīgākais