Iesniedz grozījumus Saeimas Kārtības rullī, paredzot par ģenerālprokuroru atklātu balsojumu

Šodien "Pilsoniskās savienības" (PS) un partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakciju deputāti Saeimā iesnieguši grozījumus Kārtības rullī, kas paredz, ka turpmāk Saeima ģenerālprokuroru ievēl un atbrīvo no amata, balsojot atklāti, aģentūru LETA informēja partiju pārstāvji.

Pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša apstiprināšana amatā uz trešo termiņu būs nozīmīgs solis tiesiskuma stiprināšanā un sabiedrības uzticības atjaunošanā, uzskata JL, PS un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) veidotā apvienība "Vienotība".

Partiju apvienība atzinīgi vērtē pašreizējā ģenerālprokurora Maizīša paveikto, tostarp ļoti nozīmīgu un apjomīgu apsūdzības procesu virzīšanā.

Maizīša apstiprināšana ģenerālprokurora amatā uz trešo pilnvaru termiņu spēs nodrošināt arī turpmāku Ģenerālprokuratūras kā neatkarīgas, tiesiskas un sabiedrībā cienītas iestādes darbu.

JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzskata, ka Ģenerālprokuratūra Maizīša vadībā iesākusi daudzu nozīmīgu lietu skatīšanu, kas valsts un sabiedrības interesēs jāturpina.

Turklāt ģenerālprokuroram kā vienai no centrālajām amatpersonām Latvijas tiesību aizsardzības sistēmā ir ievērojama loma tiesiskuma nodrošināšanā, kas ir jo īpaši svarīgi laikā, kad sabiedrībā valda neuzticība valsts varai. Maizīša ievēlēšana amatā būs mūsu valsts tiesiskuma pārbaude.

PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka Maizītis jau vairāku gadu garumā ir pierādījis, ka viņam ir politiski neatkarīga un godīga ģenerālprokurora reputācija. Viņš ir augsti kvalificēts jurists, kura profesionalitāte un neietekmējamība ir garantija tam, ka noziedznieki neatkarīgi no sava amata, politiskās un ekonomiskās ietekmes tiks saukti pie likumā paredzētās atbildības.

SCP ģenerālsekretārs Aleksejs Loskutovs uzskata, ka tiesiskuma nostiprināšanai ir nozīmīga Maizīša autoritāte gan varas iestādēs, gan tiesību aizsardzības un drošības iestādēs.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais