Lembergs: piedāvātais pašvaldību izlīdzināšanas modelis ir virzāms uz Saeimu

© F64

Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais jaunais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelis ir gana labs, lai to virzītu apstiprināšanai Saeimā un ieviestu no nākamā gada, - tā šodien pēc tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru (V) atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

FM pārstāvji Reira vadībā šodien, viesojoties Ventspilī, tikās ar Ventspils pilsētas, Ventspils novada un Talsu novada pašvaldību vadītājiem, skaidrojot jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli.

"Jaunā sistēma piedāvā iespēju jebkuram pašvaldības vadītājam pašam aprēķināt indikatīvi iespējamos budžetus, un pamatā šim izlīdzināšanas modelim ir pašvaldībā dzīvojošs cilvēks un tās funkcijas, kas pašvaldībām nepieciešamas. Bija ļoti detalizēta saruna. Pašvaldībām bija iespēja iepriekš iepazīties ar šo finanšu modeli. Bija diskusija par jautājumiem, kā varētu uzlabot šo modeli, un FM ir apmierināta ar diskusijas rezultātiem," atzina Reirs.

Lembergs atzinīgi novērtēja FM paveikto. "Atšķirībā no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kas četru gadu laikā netika ar šo darbu galā, FM dažu mēnešu laikā ir tikusi galā ar šo pienākumu. Pēc mūsu analīzes tas, ko piedāvā FM, ir pieņemams, virzāms tālāk apstiprināšanai Saeimā un ieviešams no 2016.gada 1.janvāra," atzina Lembergs.

"Ventspils novads ir apmierināts ar jauno finanšu izlīdzināšanas modeli un nemaz nevar būt neapmierināts, jo Ventspils novada pašvaldība ir viena no tām, kura visvairāk iegūst, ieviešot jauno modeli. Protams, vēl ir detaļas, kas varbūt ir jāpieslīpē FM sarunās ar citām pašvaldībām, citiem kolēģiem lauku novados," atzina Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS).

Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus ("Talsu novada attīstībai"), lai arī nepauda principiālus iebildumus pret jauno finanšu izlīdzināšanas modeli, tomēr akcentēja, ka vēl būtu jādiskutē par atsevišķiem koeficientiem, piemēram, attiecībā uz pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. "Atšķirībā no saviem kolēģiem es šajā gadījumā nevarētu būt pilnīgi apmierināts, jo aprēķins parāda, ka mums varētu būt arī kāda negatīva bilance perspektīvā, bet es ceru, ka šīs lietas tiks atrisinātas," atzina Lācarus.

Jau ziņots, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelis izstrādāts finanšu ministra vadībā, sadarbojoties un ieklausoties pašvaldību vadītāju ieteikumos ministra izveidotajā Konsultatīvajā padomē par pašvaldību finanšu jautājumiem, aģentūru LETA informēja FM.

Jaunā modeļa mērķis ir nodrošināt reģionāli sabalansētu un līdzsvarotu resursu pieejamību visām pašvaldībām. Tāpat paredzēts, ka PFI modelis veicinās pašvaldību ieinteresētību attīstīt saimniecisko darbību savā teritorijā, jo nodokļu ieņēmumu pieaugums visām pašvaldībām dos arī izlīdzināto ieņēmumu pieaugumu. Vienlaikus tiek būtiski vienkāršota modeļa aprēķina formula. Tajā saglabāti arī labākie pašreizējās sistēmas principi.

Svarīgākais