KM: Autortiesību regulējuma atcelšana netiek rosināta

© Scanpix

Pastāv atšķirīgi ekspertu redzējumi par nepieciešamajām normatīvajām izmaiņām autortiesību regulējumā, taču autortiesību regulējuma atcelšanu neviena no ieinteresētajām pusēm nerosina, aģentūrai LETA norādīja Kultūras ministrijas (KM) Autortiesību nodaļas vadītājs Rihards Gulbis.

Viņš norādīja, ka, izvirzot par Latvijas prezidentūras prioritāti "digitālu Eiropu", Latvija vienlaikus ir uzsvērusi nepieciešamību nodrošināt Eiropas kultūras daudzveidības saglabāšanu un attīstīšanu, tādēļ arī Eiropas Savienības (ES) autortiesību regulējuma izmaiņām ir jāveicina kultūras daudzveidība, sekmējot pieejamību kultūrai, kā arī veicinot jaunu ar autortiesībām aizsargātu darbu radīšanu.

Kā pastāstīja Gulbis, šobrīd ES līmenī tiek aktīvi diskutēts par autortiesību regulējuma pārskatīšanu, lai to modernizētu atbilstoši digitālās vides prasībām un stiprinātu ES vienoto digitālo tirgu. Diskusijas par nepieciešamajām autortiesību regulējuma izmaiņām notiek gan dažādās ES institūcijās, tostarp Eiropas Parlamentā, gan ieinteresēto pušu starpā. Regulējuma pārskatīšanas apjoms varētu tikt precīzāk noteikts Vienotā digitālā tirgus stratēģijā, kuru Eiropas Komisija (EK) plāno publicēt šī gada maijā. Savukārt atbilstošu ES tiesību akta projektu, kas paredzētu stratēģijā noteiktās normatīvā regulējuma izmaiņas, EK plānojusi publicēt šī gada rudenī, skaidroja KM eksperts.

Jau ziņots, ka Latvijas Grāmatizdevēju asociācija iestājas pret autortiesību likumdošanas modernizāciju un aicina arī Latvijas likumdevējus būt piesardzīgiem pret šādām reformām.

"Eiropas līmenī ir divas nometnes - viena, kura pārstāv viedokli, ka ir jāsaglabā autortiesības, bet otra, kura uzskata, ka autortiesības ir novecojušas un no tām ir jāatsakās," skaidroja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Renāte Punka. Grāmatizdevēji uzskata, ka autortiesības, iespējams, nepieciešams modernizēt, bet nedrīkst atņemt radošajiem cilvēkiem iespēju iegūt iztiku un būt noteicējiem par sava darba izmantošanu.

Punka pastāstīja, ka daudzās valstīs Eiropā uz reformām saistībā ar autortiesībām skatās ļoti piesardzīgi. Eiropas Grāmatizdevēju federācija izplatījusi paziņojumu presei un sabiedrībai, atgādinot, ka autortiesību sistēma ir gan labākais Eiropas kultūru daudzveidības saglabāšanas instruments, gan rūpīgi izsvērts un akceptēts veids, kā nodrošināt likumīgu atlīdzību radošo profesiju pārstāvjiem. Arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācija vēlas, lai Latvijas likumdevēji būtu piesardzīgi, jo tieši kultūra un informācija savā valodā ir katras valsts stūrakmens, un tik nelielām valstīm kā Latvija tā ir īpaši nozīmīga un vērā ņemama.

Kā ziņots, Rīgā 26. un 27.martā notika starptautisks seminārs "Autortiesību izņēmumi un ierobežojumi Eiropas Savienības autortiesību regulējuma pārskatīšanas kontekstā", kurā piedalījās ES dalībvalstu autortiesību eksperti, kas darbojas ES Padomes Intelektuālā īpašuma (Autortiesību) darba grupā, EK, Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) un citu organizāciju pārstāvji, kuru kompetencē ir intelektuālā īpašuma jautājumi.

Svarīgākais