Stradiņi saņems papildu naudu, daļu jaunbūves demontēs

© Publicitātes foto

Ņemot vērā neatkarīgā būveksperta vērtējumu, ko saņēmusi Veselības ministrija, daļa P. Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būs jādemontē un jāceļ no jauna, norāda Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa. Bet daļu būs iespējams labot, konstrukcijas nenojaucot.

Valdība vakar vienojās par papildu finansējuma piešķiršanu stradiņu celtniecības projektam, taču, kā uzsvēra valsts sekretāre, līgums ar celtniekiem paredz, ka visas kļūdas būvniecībā viņi novērsīs uz sava rēķina.

No papildus P. Stradiņa slimnīcai apsolītās naudas – kopumā 16 miljoniem eiro – lielākās summas paredzētas iekārtu un aprīkojuma iegādei un zaudējuma segšanai, ko radīja Latvijas Krājbankā ieguldītā un pazaudētā valsts galvotā aizdevuma nauda. Taču daļa pieprasītā finansējuma nepieciešama arī celtniecībai – līguma ar celtniekiem SBRE uzņemto saistību izpildei un lietusūdens novadīšanas kolektora izbūvei. Ziņojumā valdībai VM paskaidro: skiču projektā sākotnēji paredzēto lietus kanalizācijas notekūdeņu pieslēguma risinājumu nav iespējams realizēt, jo zemesgabalam Mārupes ielā 19, caur kuru tika plānots nodrošināt notekūdeņu novadīšanu, tika mainīts īpašnieks, kas kategoriski iebilst kaut kādā veidā ietekmēt savas zemes īpašuma vērtību ar papildu apgrūtinājumu. Jauna pastāvīga risinājuma realizācijai (lietusūdens novadīšana pilsētas tīklā K. Ulmaņa gatvē) ir nepieciešams papildu finansējums. VM uzsver, ka šo problēmu iepriekš nevarēja paredzēt.

Savukārt par nepilna miljona eiro maksājumu celtniekiem ziņojumā minēts, ka «projekta finansējums ir nepietiekams slimnīcas jaunā A korpusa 1. kārtas izbūvei atbilstoši būvniecības līgumā noteiktajiem apjomiem, tajā skaitā līgums ar SBRE jau sākotnēji tika parakstīts ar deficītu 786 067 eiro apmērā».

Kopumā no būvniecības līguma īstenošanai paredzētajiem līdzekļiem 67 301 747 eiro apmērā līdz pērnā gada beigām ir izpildīti darbi par 17 046 806 eiro jeb 25,3 procentiem. No šīs summas 24,7 miljoni eiro ir Eiropas struktūrfondu un valsts budžeta finansējums, bet 41,8 miljoni eiro – valsts galvotais aizdevums. Tajā pašā laikā VM ir saņēmusi būveksperta atzinumu par turpmāko slimnīcas celtniecību, jo pašlaik būvniecības darbi joprojām ir apturēti. Eksperts uzskata, ka daļu no jaunuzceltā korpusa nāksies demontēt un celt par jaunu, bet daļu iespējams labot. S. Zvidriņa sacīja, ka atzinumu vēl sniegs arī būvvalde un paši celtnieki, no kuriem VM sagaida aplēses par termiņiem šo kļūdu labošanā. Līgumā starp slimnīcu un būvniekiem ir nosacījums, ka visus nekvalitatīvi veiktos darbus celtnieki labo par savu naudu, turklāt ir paredzētas soda naudas, ja netiek ievēroti termiņi. «Papildus neviens būvniekiem nemaksās,» uzsvēra valsts sekretāre. Lauzt līgumu ar SBRE ministrija neplāno, jo tas nozīmētu risku, ka projekts vispār netiek pabeigts un nekādu finansējumu no Eiropas saņemt nevar. VM kopā ar slimnīcu un Finanšu ministriju izstrādā projekta iesniegumu izvērtēšanai Eiropas Komisijai, lai visu stradiņu celtniecības projektu uzskatītu par vienu lielu projektu (pašlaik tas sadalīts divos), kas nozīmētu iespēju mainīt nosacījumus naudas saņemšanā no Eiropas.

Kam nepieciešama papildu nauda P. Stradiņa slimnīcas celtniecībā?

Lietusūdens novadīšanas kolektora izbūvei (2016. gadā) 0,38

Līguma ar celtniekiem SBRE uzņemto saistību izpildei (2016. gadā) 0,79

Valsts galvotā aizdevuma finansējums, ko Latvijas Krājbankas maksātnespējas rezultātā nav izdevies atgūt un nav iespējams izmantot (2016. gadam) 6,3

Iekārtu un aprīkojuma iegādei (2017. gadam) 8,57

Kopā 16,06 miljoni eiro

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.