Uz siltuma kompensācijām cerības februārī

Pēc Finanšu ministrijas aizrādījuma, ka akciju sabiedrība Rīgas siltums (RS) nedrīkst ziedot 1,5 miljonus latu maznodrošināto rīdzinieku siltumenerģijas rēķinu apmaksai uzņēmuma izvēlētā formā un veidā, Rīgas dome ir atradusi citu variantu.

Tagad dome lems par to, ka tā nevis pa taisno RS 1 564 500 latu lielo ziedojumu novirzīs Labklājības departamentam, bet gan vispirms Latvijas Pašvaldību savienībai kā sabiedriskā labuma organizācijai. Tas tad atbildīs Finanšu ministrijas Sabiedriskā labuma komisijas lēmumam par sociālās palīdzības veicināšanu 2009.–2010. gada apkures sezonā Rīgā. Likumā Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem ir noteikts ierobežojums – sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji var izmantot tarifu ieņēmumus ziedojumiem tikai Latvijā reģistrētām biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām vai to iestādēm, kurām piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Likums, protams, ir jāievēro, bet tas pagarina birokrātiskās procedūras, jo šajā gadījumā RS nauda virtuāli tiks pārskaitīta Pašvaldību savienībai, no kuras tikpat virtuāli nokļūs domes Labklājības departamenta kontos, pēc tam tik un tā nonākot atpakaļ RS.

Taču, ievērojot likuma prasības, Finanšu ministrija ir secinājusi, ka RS peļņa galvenokārt veidojas no tarifu ieņēmumiem, tāpēc 1,5 miljonus latu, kā RS bija iecerējis, no tarifu ieņēmumiem drīkst ziedot tikai sabiedriskā labuma organizācijām. Ministrijas rīcībā ir fakti par 2007.–2008. gada apkures sezonu. Tajā RS ieņēmumi no siltumenerģijas pārdošanas ir 87 procenti no visiem gūtajiem ieņēmumiem.

Tā kā šis jautājums otrdien tika skatīts pašvaldības Sociālo jautājumu komitejā, ir pamatota cerība, ka jau tuvākajā laikā vismaz šo dokumentu aprite starp domi un Finanšu ministriju kļūs raitāka. Tas nozīmē, ka rīdziniekiem vismaz februārī būs iespējams mazināt summas par apkuri un karsto ūdeni komunālo maksājumu kvītīs. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, viens no Labklājības departamenta izstrādātajiem variantiem paredz šo pabalstu iekļaut dzīvokļa pabalstā.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.