Uz peroniem smēķēt nedrīkst, pieturvietās – gan

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija noraidīja veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) priekšlikumu aizliegt smēķēt sabiedriskā transporta pieturvietās, bet atbalstīja liegumu smēķēt uz peroniem.

Saeimas komisija, izskatot 2. lasījumā grozījumus likumā Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, sprieda, vai atbalstāmi Veselības ministrijas (VM) priekšlikumi. Viens no tiem bija liegt smēķēt sabiedriskā transporta pieturvietās. Pašlaik likumā ir aizliegts smēķēt pieturvietu nojumēs. Šādu priekšlikumu VM rosinājusi, jo saņem sūdzības no cilvēkiem, kuriem nepatīk, ka citi smēķē stacijās uz vilcienu peroniem, sacīja VM Veselības profilakses nodaļas vadītāja Inga Liepiņa. Deputāti tomēr izvēlējās atbalstīt priekšlikumu, kas liegtu smēķēt tikai uz peroniem, nevis vispār pieturvietās. Viens no deputātu argumentiem bija: ja nu tā ir pietura klajā laukā un smēķētājs nevienu netraucē. Otrs arguments – neviens komisijas sēdē (arī ne priekšlikuma iesniedzēji, tas ir, VM) nevarēja pateikt, kas tiek uzskatīta par pieturvietu.

Vēl Saeimas komisijā rosījās diskusijas, vai no valsts smēķēšanas ierobežošanas komisijas izslēgt tabakas nozares pārstāvjus. Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) sacīja, ka tad jau par narkotiku ierobežošanu ir jāprasa viedoklis arī narkodīleriem. Viņa izteikumu kā nekorektu novērtēja tabakas nozares pārstāvji, jo tabakas realizācija ir legāls rūpals. VM priekšlikumu – izslēgt tabakas industriju no šīs komisijas – Saeimas komisija noraidīja. Kā alternatīvs variants bija ļaut tabakas nozares pārstāvjiem piedalīties, bet bez balsstiesībām. To neatbalstīja.

VM arī rosināja liegt smēķēt darbavietās, pat speciāli ierīkotās vietās. Taču deputāti, atbalstot uzņēmējus, kuri darbavietās šādas telpas ir ierīkojuši, un lai ieguldītie līdzekļi nebūtu lieki tērēti, arī šo VM priekšlikumu noraidīja. Līdzīgi deputāti neatbalstīja ideju par aizliegumu smēķēt speciāli ierādītās vietās stadionos.

2009. gada pirmajos desmit mēnešos Valsts policija, pilsētu un novadu pašvaldību policija sodīja 3598 personas par smēķēšanas ierobežojumu neievērošanu un iekasēja soda naudu – 15 100 latu. Šajā pašā laika posmā policija sodījusi 95 personas par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem un iekasēja 28 360 latu soda naudu.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais