ASV karavīri iet uz Kara muzeju mācīties Latvijas vēsturi

ASV karavīri no Ādažiem © sargs.lv

Lai gūtu zināšanas par Latvijas valsts dibināšanu un Latvijas armijas vēsturi, šodien Latvijas Kara muzeju apmeklē 500 ārvalstu karavīri, kas piedalās ASV vadītajā starptautiskajā vingrinājumā “Operation Summer Shield XII”.

Latvijas Kara muzejā jau ierodas karavīri no ASV Mičiganas Nacionālās gvardes, ASV jūras kājnieku vienības, Kanādas , Vācijas un Luksemburgas bruņotajiem spēkiem.

Šādas ārvalstu karavīru "kultūras dienas" plānotas arī turpmāk, tādēļ šoreiz muzeja vēsturnieki akcentē 1. pasaules kara, Atbrīvošanas cīņu norises Latvijā un Latvijas valsts aizsardzību no 1920.-1940. gadam.

Mārtiņš Mitenbergs, Latvijas Kara muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs portālam nra.lv atklāja, ka pirmās ārvalstu karavīru grupas jau ir devušās iepazīt ekspozīcijas. "Pirmie karavīri ieradās jau ap 10 rītā, ar viņiem jau strādā gidi. Tā kā šie karavīri ir apmeklējuši arī Okupācijas muzeju, mēs esam saskaņojuši ar kolēģiem galvenās tēmas - uzmanību pievērsīsim Latvijas valsts veidošanās procesam un Latvijas armijas veidošanās posmiem."

Tāpat muzeja pārstāvis piezīmēja, ka īpašie viesi izrāda interesi par muzeja eksponātiem, "Pagaidām neviens prom nav mucis, tiek uzdoti jautājumi un, pēc visa spriežot, karavīri ir ieinteresēti par Latvijas vēsturi."

No 2015.gada 22. līdz 31.martam Ādažu poligonā norisinās Latvijas sadarbībā ar ASV vadītais starptautiskais vingrinājuma “Operation Summer Shield XII”.

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.